Sovyetlerin Kennedy endişesi: Bizi vuracaklar

ABD'de eski başkan John F. Kennedy suiakstıyla ilgili pek çok gizli belge, Donald Trump'ın onayıyla yayınladı. Belgelerde Sovyetler Birliği'nin, 'ABD'deki yönetimsizliğin kendilerine füze saldırısı şeklinde dönebileceğinden' endişelendiği yer aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR -  ABD Başkanı Donald Trump'ın onayıyla ülkenin eski başkanı John F. Kennedy'nin suikast sonucu öldürülmesiyle ilgili 'gizli' belgeler Ulusal Arşiv'in internet sitesinde yayınlandı. Belgelerde Kennedy'i öldürmekle suçlanan şüpheli Lee Harvey Oswald'ın öldürülmesiyle ilgili FBI'ın öncesinden bilgisi olduğu ve Sovyetler Birliği'nin kendilerine dönük bir füze saldırısından endişelendiği bölümü dikkat çekti.

'GÜVENCE VERİLDİ'

Oswald'ın Dallas karakolunun çıkarıldığı sırada bir gece kulübü sahibi olan Jack Ruby tarafından vurularak öldürülmesi, Kennedy suikastındaki en çarpıcı ayrıntıydı. Yeni yayınlanan belgelerde FBI direktörü J. Edgar Hoover'ın Oswald'ın öldürüleceği konusunda uyarı aldıkları söylendi.

Trump, Kennedy suikastına ait bazı belgelerin yayımlanmasını durdurduTrump, Kennedy suikastına ait bazı belgelerin yayımlanmasını durdurdu

Kennedy suikastiyle suçlanan Lee Harvey Oswald

Hoover'ın 24 Kasım 1963 tarihinde yazdığı bu not, en göze çarpan belgelerden biri: "Dün gece Dallas'daki ofisimizi sakin bir sesle arayan bir adam Oswald'ı öldürmeyi amaçlayan komitenin üyesi olduğunu söyledi. Polis şefini konuyla ilgili bilgilendirdik ve bize Oswald için gerekli güvenliğin sağlanacağı konusunda bize garanti verdi. Bu sabah polis şefini aradığımızda Oswald'a karşı düzenlenecek  olası eylemler konusunda tekrar uyardık. Bize tekrar yeterli güvenliğin sağlanacağı konusunda güvence verdi. Ancak bu yapılmadı"

SSCB'DEN 'SİNİR HASTASI MANYAK' YORUMU

Belgelerde Sovyetler Birliği'nin suikast hakkındaki yorum ve tepkilerine dair FBI'ın tahmin ve değerlendirmeleri de yer aldı. FBI'ın kaynaklarına göre, Sovyetler, Oswald hakkında 'ülkesine sadık olmayan sinir hastası bir manyak' yorumunu yapmış. Öte yandan FBI, Sovyetler'in Kennedy'nin ölümünden 'tedirgin' olduğu yorumunu yapmış: "Kaynağımız Sovyet yetkililerin, liderliği olmayan bir yönetimin, ABD'deki bazı sorumsuz generaller tarafından Sovyetler Birliği'ne füze saldırısında bulunabilme ihtimalinden endişeli olduğunu aktardı." (DIŞ HABERLER)