İdlib'de TSK-MİT-El Nusra anlaşması

Türkiye'nin gözlemci göndereceği İdlib'de ateşkes El Nusra'ya nasıl kabul ettirilecek? Türkiye, ÖSO, Rusya ve İran harekâtta ne adımlar atacak?

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Astana anlaşması sonrası Suriye'nin İdlib vilayetinde kurulacak çatışmasızlık bölgesi için hareketlilik başladı; sürecin sonunda Türkiye'nin İdlib'e 500 gözlemci göndermesi bekleniyor. Ancak Özgür Suriye Ordusu'nun (ÖSO) İdlib'e cuma gecesi girmesi sonrası bölgeyi kontrol eden ve ateşkese karşı çıktığı bilinen El Nusra ile çatışma gecikmedi. Reuters ajansı ise dün, TSK'ye ait zırhlı araçların İdlib'e Heyet Tahrir el Şam (HTŞ - El Nusra) eşliğinde girdiğini, bunun bir anlaşmaya işaret ediyor olabileceğini duyurdu.

Peki perde arkasında ne oluyor? Astana sürecini reddeden, Şam'a muhalif Batı destekli silahlı gruplardan dışlanan ve yeni IŞİD olabileceğinden endişe duyulan El Nusra'yla nasıl ateşkes sağlanacak?

KENT MERKEZİ TSK'YE VERİLECEK

Karar gazetesi, bölgedeki askeri kaynaklardan alınan bilgilere dayanarak El Nusra ile sağlanan 'anlaşma'yı yazdı. Hilal Öztürk imzalı özel haberdeki iddialar şöyle:

  • Cuma günü TSK destekli ÖSO'nun İdlib’e girişi sırasında yaşanan kriz, TSK ve Milli İstihbarat Teşkilatı’ndan (MİT) oluşan bir heyetle, Heyet Tahrir Şam (HTŞ) ve El Nusra’nın da aralarında olduğu grupların müzakeresi sonrası çözüldü;
  • HTŞ ve El Nusra’ya bağlı gruplar, Fırat Kalkanı Harekâtı’nda görev alan ÖSO güçlerinin İdlib merkezine girmemesi ve şehirde TSK’nın kontrolü sağlaması şartıyla çekilme kararı aldı;
  • Buna göre TSK İdlib merkezinde konuşlanacak, Afrin sınırında ÖSO güçleri bulunacak;
  • HTŞ ve bağlı gruplar kontrolü tümüyle TSK’ya bırakacak;
  • Rusya ve İran askeri sadece rejime ait bölgelerde konuşlanacak; Muhaliflerin bulunduğu bölgelere girmeyecek;
  • Kan dökülmeden çözüm bulunmasına odaklanılan görüşmelerde, şehirdeki sivil ve muhaliflerin zarar görmemesi hedeflendi. Ancak bölgenin hassasiyeti nedeniyle provakasyon yaşanması ihtimaline karşı müzakarelerin sürekli olması kararı da alındı.

TACİZ ATEŞİ AÇAN İKİ MİLİTAN TUTUKLANDI

Haberde, bu anlaşmanın sağlandığı sırada, dün sabah saatlerinde HTŞ’ye bağlı olduğu değerlendirilen iki militanın TSK’nın iş makinalarının bulunduğu noktaya taciz ateşi açtığı belirtildi.. Bu saldırıya TSK’nın Cilvegözü ve Oğulpınar karakollarından 4-5 obüs atışıyla karşılık vermesi sonrası, HTŞ de harekete geçti. Taciz saldırısını yapan iki militan tutuklandı ve TSK’ya bu durum bildirildi. Militanların provakasyon amaçladığı değerlendirilmesi yapıldı ve varılan mutabakatın geçerli olduğu vurgusu yapıldı. (Haber Merkezi)