Celal Talabani uğurlanıyor

Kürdistan Yurtseverler Birliği Genel Sekreteri ve eski Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani bugün toprağa veriliyor. Cenaze, Irak Hava Yolları'na ait uçakla Süleymaniye'ye getirildi. ABD, İtalya, İran, Suudi Arabistan, Ürdün gibi ülkelerin temsilcileriyle çok sayıda büyükelçi ve konsolos, Talabani’nin cenaze törenine katılıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak'ın Arap olmayan ilk cumhurbaşkanı, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Genel Sekreteri Celal Talabani bugün Süleymaniye'de toprağa verilecek. Tedavi gördüğü Almanya'da salı günü hayatını kaybeden Talabani'nin cenazesi, uçakla Berlin'den Süleymaniye'ye getirildi. Kent merkezinde binlerce kişi cenazeyi karşıladı.

Kürdistan Federe Yönetimi'nin Başkanı Mesud Barzani'nin yanısıra ABD, İtalya, İran, Suudi Arabistan, Ürdün gibi ülkelerin temsilcileriyle çok sayıda büyükelçi ve konsolos, Talabani’nin cenaze törenine katılıyor. HDP'den de bir heyet Süleymaniye'de.

Cenaze töreninde en dikkat çeken ayrıntı ise İran dışişleri bakanı Cevad Zarifi'nin Talabani'nin cenazesinde Barzani ile yan yana olmasıydı.

Cenazenin getirildiği Süleymaniye Uluslararası Havalimanı’nda 21 pare top atışı yapıldı. Süleymaniye'deki cenazeye Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum’un yanı sıra Nuri Maliki, İyad Allavi, Ammar Hekim ve Adil Abdulmehdi'nin de aralarında bulunduğu bazı Iraklı liderlerler de katılacak.

Talabani, Büyük Süleymaniye Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından, evinin yakınında, Debaşan’da toprağa verilecek.

Halk, kent merkezinde Talabani'nin cenazesini böyle bekledi.

Erbil ve Kerkük'te de anma ve taziye etkinlikleri düzenlenecek.

Mam Celâl: Kürdistan’dan daha fazla yer kaplayan KürtMam Celâl: Kürdistan’dan daha fazla yer kaplayan Kürt

ESAD'DAN TAZİYE

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad da Talabani’nin vefatı dolayısıyla Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum’a taziye mesajı gönderdi. "Başkan Celal Talabani’nin Suriye halkının gönlünde özel yeri vardı" diyen Esad, vefatın Irak ve Suriye halkı için üzüntü verici olduğunu belirterek, “Birlikte yaşam için koyduğu kurallar daim olacak” diye ekledi.

Iraklı Kürtlerin özgürlük mücadelesinin sembol isimlerinden olan, 'Mam Celal (Celal Amca)' diye anılan Talabani, 2014'te beyin kanaması geçirmişti.

Talabani 3 Ekim’de, tedavi gördüğü Berlin’de hayatını kaybetti. (Dış Haberler)