Las Vegas saldırganı yüzlerce kişiyi nasıl vurabildi?

ABD tarihinin en kanlı silahlı saldırısı nasıl düzenlendi? 6 soruda...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD pazar gecesi, tarihinin en kanlı silahlı saldırısına sahne oldu. Peki, 64 yaşındaki Stephen Paddock, en az 59 kişinin öldüğü, 527 kişinin yaralandığı saldırıyı nasıl düzenledi? Hangi silahları kullandı? ABD'de silah kontrolü yasaları değişir mi? 6 soruda...

1- SALDIRI NASIL DÜZENLENDİ?

Stephen Paddock, ABD'nin eğlence ve kumar kenti olan Las Vegas'ta yaklaşık 22 bin kişinin katıldığı Route 91 isimli country müziği festivaline, Mandalay Bay Oteli'nin 32'inci katından ateş açtı. Saldırı Vegas'ta saat 22.08 civarında, şarkıcı Jason Aldean'ın sahnede olduğu sırada başladı. Üç günlük festivalin son günüydü; katılımcıların birçoğu önce havai fişek atıldığını zannettiklerini anlattı. Ancak açık hava festivalinin düzenlediği alana binlerce kurşun yağıyordu...

Paddock, festival alanına bakan iki odalı suite dört gün önce, 28 Eylül günü yerleşmiş, silahları da toplan 10 bavulla parça parça taşımıştı. Saldırının ardından, otel odasının iki penceresine birer tripod kurduğu ortaya çıktı. Saldırgan, otomatik silahları tripodlara yerleştirmişti. Saldırı sırasında bu iki tripodun arasında gidip gelerek ateş ettiği sanılıyor. Paddock, polisler odaya girdiğinde intihar etmişti.


2- HANGİ SİLAHLAR BULUNDU?

Polis, Paddock'a ait toplam 42 silah buldu. Bunlardan 23'ü otel odasında, 19'u Nevada'daki evinde ele geçirildi. Evde binlerce kurşunun yanı sıra bir dizi patlayıcı tespit edildi. Paddock'un, arabasında da bomba yapımı için kullanıldığı sanılan gübre (amonyum nitrat) bulundu.

Paddock'un silahların bazılarını Las Vegas'ın kuzeyinden satın aldığı dükkanın sahibi David Famiglietti ise BBC'ye yaptığı açıklamada, silahların modifiye edildiğini savundu. Famiglietti, "Paddock'un aldığı silahlar, modifikasyondan geçirilmeden videoda gördüğümüz şeyleri yapamaz" iddiasını ortaya attı.


3- STEPHEN PADDOCK KİMDİR?

ABD tarihinin en kanlı silahlı saldırısını düzenleyen Paddock, kendisini tanıyanlar tarafından 'normal' biri olarak tanımlanıyor. Kardeşi Eric Paddock ağabeyinin bu kadar çok silah sahibi olduğunu bilmediğini anlattı. Paddock'un Las Vegas'ın kuzeydoğusunda daha çok emeklilerin yaşadığı Mesquite kasabasındaki komşuları da, katilde sıradışı bir durum sezmediklerini söyledi. Ancak katliamı 'kumarhane kenti' Las Vegas'ta gerçekleştiren Paddock'un kumara büyük ilgi duyduğu biliniyor. Paddock'un siyaset konuşmayı sevmediği belirtiliyor.

Emekli bir muhasebeci olan Paddock, 1980'lerin sonunda üç yıl boyu silah firması Lockheed Martin için iç denetçi olarak çalışmış. Sonrasındaysa, Mesquite, Teksas ve Kaliforniya'da emlak yatırımcılığı yapmış. Kardeşi Eric de, ağabeyinin multi milyoner olduğunu, dört farklı eyalette çok sayıda ev sahibi olduğunu anlattı.

Öte yandan, saldırganın babası Benjamin Hoskin Paddock bir dönem FBI'ın en çok arananlar listesindeydi. 1969 tarihli bir ilana göre, baba Paddock banka soygunculuğu, araç hırsızlığı ve silah taşıma gibi suçlardan aranıyor, FBI tarafından 'psikopat', 'silahlı ve tehlikeli' olarak niteleniyordu.


4- IŞİD BAĞLANTISI VAR MI?

Suriye ve Irak'ta köşeye sıkışmış durumdaki IŞİD saldırıyı üstlense de Amerikalı yetkililer örgütü devre dışı tutuyor.  IŞİD kendi haber ajansı Amaq üzerinden yapılan açıklamada, Paddock'un birkaç ay önce İslam dinini kabul ettiğini öne sürdü. Ancak FBI ve CIA bu iddiayı yalanladı. FBI yetkilisi Aaron Rouse, "Şu noktada uluslararası bir terör örgütüyle hiçbir bağlantı tespit etmiş değiliz" dedi. FBI, Paddock'un 'yalnız kurt' ihtimalinin baskın olduğu görüşünde.

Uzmanlar ise katilin profili nedeniyle IŞİD'in Las Vegas saldırısını üstlenmesinin sıradışı olduğunu düşünüyor. BBC için cihat yanlısı terör örgütlerini izleyen Mina al-Lami, Paddock'un intihar etme biçiminin örgütün inanç sistemine tamamen aykırı olduğunu söyledi.


5- SALDIRIYI TEK BAŞINA MI DÜZENLEDİ?

Katliamdan kısa süre sonra polisin saldırıyla bağlantılı olarak Marilou Danley isimli Asyalı bir kadını aradığı haberi geldi. Paddock'la birlikte yaşadığı belirtilen Danley'nin fotoğrafı sosyal medyada kısa sürede yayılırken, polisten açıklama da gecikmedi. Danley'nin saldırıyla ilgisi olmadığı, katliam sorasında da Japonya'da olduğu açıklandı.


6- SİLAH YASALARI TARTIŞILACAK MI?

Paddock'un yaptığı katliam, Amerikan iç siyasetinin en kutuplaştırıcı konularından birini de yeniden gündeme getirdi: Silah kontrolü.

Las Vegas'ın bulunduğu Nevada eyaletinin, ülkedeki en gevşek silah yasalarından bazılarına sahip olduğu biliniyor. Las Vegas'ta halkın yanlarında kayıt yaptırmadan silah taşımasına izin var. Silah satan dükkanların müşterinin geçmişini kontrol etmesi gerekse de, özel satış da yapılabiliyor.

Hal böyleyken, silah kontrolünün sıkılaştırılmasını isteyen Demokratlardan sesler yükselmeye başladı. Ancak geleneksel olarak silah lobisiyle iyi geçinen Cumhuriyetçilerin ne tepki vereceği henüz bilinmiyor. (Dış Haberler)