Kerkük valisini görevden alma kararına ret

Petrol zengini Kerkük'te 'Kürdistan referandumu' nedeniyle alevlenen gerilim tırmanıyor. Kerkük İl Meclisi, referandumu destekleyen Kerkük valisinin görevden alınması için Bağdat parlamentosunda verilen kararı reddetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kerkük İl Meclisi, Irak parlamentosunun Vali Necmedin Kerim hakkında verdiği 'görevden alma' kararını reddetti.

Erbil'den yayın yapan Rudaw sitesinin haberine göre, İl Meclisi'nde bugün yapılan oylamada, Irak parlamentosunun kararı oy çokluğuyla reddedildi. Kerkük İl Meclis Başkanı Rebwar Talabani, valinin ancak il meclisinin kararıyla görevden alınabileceğini veya uzaklaştırılabileceğini belirterek, "Irak Parlamentosu'nun kararı yasalara aykırıdır” dedi.

NE OLMUŞTU?

Bağdat'taki merkezi parlamento, Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin bağımsızlık referandumuna destek veren Vali Kerim'in görevden alınması için geçen hafta bir karar çıkarmıştı. Kerim, Bağdat yönetiminin anayasal olarak böyle bir yetkisinin olmadığını söyleyerek görevinde kalacağını açıklamıştı.

Bağdat ile Erbil arasında tartışmalı olan Kerkük'ün statüsü hâlâ belirsiz. Kürtler Bağdat'ı, Irak anayasasının 140'ıncı maddesinde 2007'den önce düzenlenmesi öngörülen referandumu, petrol zengini kenti kaybetmemek için kasten ertelemekle suçluyor.

Kerkük İl Meclisi geçen ay aldığı bir kararla Kerkük'te de bağımsızlık referandumu sandığı kurulacağını açıklamıştı. Bu karar Bağdat'ın tepkisini çekmişti. (Dış Haberler)