Deyrül Zor gerilimi tırmanıyor: Şam'dan SDG'ye uyarı

Suriye'de gözler, Şam yönetimi ile ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri'nin karşı karşıya gelme riskinin tırmandığı Deyrül Zor'da. Şam yönetiminden, "Topraklarımızı geri almak SDG dahil her güçle savaşırız" açıklaması geldi; SDG ise "Suriye ordusu Deyrül Zor'un doğusuna geçmesin" uyarısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye'de ordu ve ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri'nin (SDG) IŞİD'e karşı farklı kollardan ilerleme kaydettiği Deyrül Zor'da gerilim tırmanıyor. SDG, Suriye ordusunun Fırat'ın doğusuna geçmesine izin vermeyeceklerini açıklarken, Şam yönetiminden bir uyarı geldi. Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın üst düzey danışmanlarından Buseyna Şaban, ülkenin tamamında kontrolü sağlamak hedefiyle topraklarında her güçle savaşacaklarını söyledi.

'SDG, IŞİD, YABANCI GÜÇ...'

Şaban, "İster Suriye Demokratik Güçleri olsun, ister IŞİD, ister ülkedeki herhangi bir gayrımeşru yabancı güç... Ülkemiz saldırganların hepsinden tamamen özgürleştirilene kadar savaşacağız ve onlara karşı çalışacağız" dedi. Şaban, "Bunun hemen yarın olacağını söylemiyorum ama stratejik niyetimiz bu" dedi. Esad'ın danışmanı, 'Suriye'yi bölme planının başarısız olduğunu' da belirtti.

'SDG PETROL BÖLGELERİNİ İSTİYOR'

Hizbullah'a ait El Manar televizyonuna konuşan Şaban, "SDG'nin IŞİD'le işbirliği yaptığını" da ima etti, SDG'nin bazı bölgeleri 'hiç savaşmadan' IŞİD'den temizlediğini savundu. Şaban, Rakka operasyonunu yürüten SDG'nin Deyrül Zor'un doğusunda da operasyon başlatmasını eleştirerek, "SDG petrol olan bölgeleri ele geçirmeyi planlıyor ama istediklerini alamayacaklar" dedi.

'FIRAT'IN DOĞUSUNA GEÇMESİNLER'

Deyrül Zor'daki gerilim bu açıklamaların yapıldığı sırada tırmanmaya devam etti. Rusya, kentteki üç yıllık IŞİD kuşatmasını önceki hafta batıdan kıran Suriye ordusunun bölgede Fırat'ın doğusuna geçtiğini açıkladı. Kuşatmanın kırılması sonrası Fırat'ın doğusuna IŞİD'i temizleme gerekçesiyle birlik kaydıran SDG ise buna izin vermeyeceklerini savundu. SDG şemsiyesi altında savaşan Deyrül Zor Askeri Konseyi'nin komutanı Ahmed Ebu Khawla, tarafların arasındaki mesafenin 3 kilometreye düştüğünü ve kendi bölgelerine açılan ateşi saldırı olarak göreceklerini söyledi. Kavla, "Rejime ve Rusya'ya, Fırat kıyısına geldiğimiz bilgisini verdik ve güçlerimizin ilerlediğini görebilirler. Rejimin ve milislerinin nehrin doğusuna geçmesine izin vermiyoruz" dedi.

RUSYA: FIRAT'IN DOĞUSUNA GEÇTİLER

Ebu Kavla, Rusya Dışişleri Sözcüsü Maria Zaharova'nın 'Suriye ordusunun Fırat'ın doğusuna geçtiği' yönündeki açıklamasının da propaganda olduğunu savundu. (Dış Haberler)