Irak'ta yüksek tansiyon: Kürt başkana karşı kampanya

Irak parlamentosundaki Şii vekiller, ülkenin Kürt Cumhurbaşkanı Fuad Masum'un görevden alınması için imza topluyor. Gerekçe, Masum'un Erbil'in bağımsızlık referandumuna tepki göstermemesi...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak'ta Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin (IKBY) 25 Eylül'de düzenlemeyi planladığı bağımsızlık referandumu öncesinde gerilim tırmanıyor. Irak parlamentosundaki en geniş Şii bloku olan Kanun Devleti Koalisyonu'na üye vekillerin, ülkenin Kürt Cumhurbaşkanı Fuad Masum'un görevden alınması için imza topluyor.

'REFERANDUMA SES ÇIKARMADI'

Erbil'den yayın yapan Rudaw sitesinin haberine göre, Masum'un azledilmesi talebine gerekçe olarak, 'IKBY'nin bağımsızlık referandumuna karşı tavır almaması' gösteriliyor. Şii vekil Mohammed Sahiud, "Cumhurbaşkanının görevlerinden biri, Irak'ın toprak bütünlüğünü ve anayasasını korumaktır. Irak Cumhurbaşkanı referandum konusunda hiçbir tavır ortaya koymadı. Dolayısıyla çok sayıda vekil görevinden alınması için imza topladı" dedi.

50 İMZA DAHA GEREKİYOR

328 sandalyeli Irak parlamentosunda, cumhurbaşkanının görevden alınması girişimi için 160 imza toplanması bekleniyor. Rudaw'ın haberine göre, şu ana dek 110 imza toplandı.

SÜNNİLER KARŞI ÇIKTI

Rudaw'a göre, parlamentodaki Sünni vekiller de bu adıma karşı çıkıyor. Sünni bloku vekillerinden Raad Dahlaki, "Sorunun daha da büyütülmesine ve Irak'ın Sünni, Şii, Kürt, Türkmen ve Arap unsurları arasında sorun yaşamaya karşıyız" dedi.

'ZORLA AYRILMAYA İTİYORLAR'

Merkezi parlamentodaki Kürt vekillerden Abdülaziz Hasan da Şii blokunun girişimini eleştirerek, "Bizi zorla ayrılmaya doğru itmeye çalışıyorlar. Cumhurbaşkanlığı Kürtlere ait bir yetki alanı ve üç ana görevden biri" tepkisini gösterdi.

Irak anayasasına göre hükümetteki pozisyonlar kota sistemiyle ülkenin farklı kimlik grupları arasında dağıtılıyor. Cumhurbaşkanlığı pozisyonu ise 2005'ten bu yana Kürtlerin elinde bulunuyor. 2005-2014 arasında Irak cumhurbaşkanlığı görevini Celal Talabani yürütmüş, ardından Fuad Masum seçilmişti.

Masum'un görevden alınması yönündeki girişimin, Kerkük valisi Necmeddin Kerim'in bu sabah parlamentoda azledilmesi sonrasında ortaya çıkması dikkat çekti. (Dış Haberler)

Erbil: Kerkük valisi görevden alınamazErbil: Kerkük valisi görevden alınamaz

Etiketler Irak Kürt Fuad Masum