Erbil: Kerkük valisi görevden alınamaz

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin bağımsızlık referandumuna 10 gün kala, Bağdat-Erbil hattında gerilim tırmanıyor. Erbil yönetimi, Irak parlamentosunun Kerkük valisini görevden alma kararını reddetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Irak parlamentosunun Kerkük Valisi Necmeddin Kerim'i görevden alma kararına Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nden (IKBY) ilk tepki geldi. IKBY Başkanı Mesud Barzani'nin en üst düzey danışmanlarından Hoşyar Zebari, 'parlamentonun böyle bir hakkı olmadığını' söyledi.

Zebari Vali Kerim için "O, Kerkük İl Meclisi'nin seçilmiş valisi. Kerim'i görevden alabilecek tek kurum il meclisidir" dedi.

Kerim, bu sabah Irak parlamentosunda Başbakan Haydar Abadi’nin çağrısıyla düzenlenen oturumda görevden alınmıştı.

Kerkük valisi görevden alındıKerkük valisi görevden alındı

NE OLMUŞTU?

Statüsü tartışmalı olan Kerkük kentinde il meclisi bağımsızlık referandumuna katılma kararı almış, Kerim de devlet binalarında Irak bayrağının yanı sıra IKBY bayrağının da asılması kararıyla tartışma yaratmıştı.

Bağdat yönetimi Kerkük'te referandumda sandığı kurulması kararına tepki göstermiş; Kürt yönetimi iste Kerkük'ün statüsünün belirlenmesi için anayasanın öngördüğü referandumun belirlenen tarihte (2007) düzenlenmediğine dikkat çekerek Bağdat'ı suçlamıştı.

ABADİ'YE YETKİ VERİLMİŞTİ

IKBY'nin 25 Eylül'de düzenlemeyi planladığı bağımsızlık referandumu öncesinde, Bağdat-Erbil hattındaki gerilim giderek tırmanıyor. Irak parlamentosu önceki gün Kürt yönetiminin referandum hakkındaki yasa tasarısını çoğunluk oyuyla reddetmiş, Başbakan Abadi’yi de ‘Irak’ın birliğini sağlamak için gerekli bütün önlemleri alması için’ yetkilendirmişti. (Dış Haberler)