Fransa'da sokaklar Macron'a karşı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un 'emek yasası reformu' sendikaları sokağa döktü. Ülke genelinde düzenlenen 180 protesto gösterisiyle Macron ilk kez büyük sokak eylemleriyle karşı karşıya geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, makama geldiği günden bu yana ilk gez büyük sokak gösterileriyle karşı karşıya. Fransa'nın en büyük sendikalarından CGT (Genel Emek Konfederasyonu), Macron'un seçim vaatlerinden 'emek reformuna' karşı ülke genelinde 180 protesto gösterisi organize etti.

POLİS SALDIRISI

Çalışma yasasında yapılacak değişiklere karşı bugün Fransa'nın pek çok noktasında protesto gösterileri düzenlendi. Fransa'nın en büyük kentlerinden Lyon'da göstericiler polisle karşı karşıya geldi. Polis, biber gazıyla sendikaların bulunduğu korteje saldırdı.

'Başkaldıran Fransa' partisiyle cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda yüzde 19 oy alan sosyalist Jean-Luc Mélenchon, Marsilya'da düzenlenen gösterilere katıldı. Mélenchon, sendikalar tarafından başlatılan seferberliğin yeterli olmadığını ancak bunun 'acımasız emek yasasına karşı direnişin başlangıcı' olduğunu söyledi.

REFORM NE İÇERİYOR?

Macron'un uygulamaya çalıştığı tepki çeken reform, işverenlerin haksız işten çıkarmalarda ödeyecekleri tazminatlar için tavan belirlenmesini ve işverenlerin, çalışma saatlerini herhangi bir yasal kısıtlama olmaksızın doğrudan işçilerle belirleyebilmesini içermekte. Çalışma saatlerinde yapılacak olan bu düzenleme Macron tarafından 'özgürlük' olarak nitelendirilse de sendikalar ve sosyalistlerce bu özgürlüğün sadece işverenler için geçerli olcağını, özü itibariyle neoliberal bir adım olduğu yönünde eleştiriliyor.

MACRON: TEMBELLERE TESLİM OLMAYACAĞIZ

Yunanistan'ın başkenti Atina'da konuşan Macron, emek yasasındaki reform gündemine dair açıklamalarda bulundu, protesto gösterilerini 'tembelliği savunma' olarak nitelendirdi. Macron, "Tembellere, etrafındaki herkesi çıkarcı sananlara ve aşırılıkçılara teslim olmayacağız" dedi. Macron'un bu söylemi CGT tarafından düzenlenen gösterilerin de gündemine oturdu.

SOSYALİST PARTİDEN TEPKİ

François Hollande döneminde neoliberal çıkışlarıyla itibar kaybeden Sosyalist Parti'yi daha sol söylemlerle revize etmeye çalışan, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sürpriz ismi Benoit Hamon, "Asıl tembeller, hayatları için çalışmak zorunda olmayan zengin bireylerdir. Emmanuel Macron, büyük ölçüde bu zenginlerin şampiyonu oldu" ifadeleriyle Macron'un sözlerini eleştirdi. (DIŞ HABERLER)

Emmanuel Macron'un e-postaları sızdıEmmanuel Macron'un e-postaları sızdı

Macron: Erdoğan ile on günde bir görüşmek zorunda olan biriyimMacron: Erdoğan ile on günde bir görüşmek zorunda olan biriyim