Yapay zeka eşcinselleri fişlemek için mi kullanılacak?

Stanford Üniversitesi yapay zekanın cinsel yönelimleri doğru tahmin edebileceğini söylüyor. Araştırmanın LGBTİ bireyleri fişlemede kullanılmasından korkuluyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Stanford Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre yapay zeka insanların cinsel yönelimlerini anlayabiliyor. Yapay zekanın cinsel yönelim tahminleri erkeklerde yüzde 81, kadınlarda yüzde 74 oranında tutuyor.

Journal of Personality and Social Psychology dergisinde yayınlanan ve ilk olarak Economist tarafından haberleştirilen araştırmada ABD'de bir randevu sitesine gönderilen 35 bin erkek ve kadının fotoğrafı tarandı. Görsellerin özelliklerinin belirlenmesi seçimi derin sinir ağları kullanılarak yapıldı. Araştırma ekibi diğer cinsiyetlerde tipik olmayan/olan ifadeler ve bakım biçimleri tespit etti. Bulgulara göre erkekler daha 'feminen' kadınlar da daha 'maskülen' gözüküyorlar. Araştırmadaki iddiaya göre, eşcinsel erkeklerin daha dar alt çeneleri daha uzun burunları ve geniş alınları bulunuyor. Eşcinsel kadınlar ise tam tersine daha geniş alt çene ve küçük alınlara sahipler. Yayınlanan araştırmada cinsel yönelimlerin belli hormonların doğum öncesinde ortaya çıktığına dair ciddi kanıtlar olduğu söyleniyor.

ARAŞTIRMA FİŞLEMEDE KULLANILABİLİR

Guardian'ın haberine göre ise Stanford'un araştırmasının bu kadar geniş ölçekli olması bazı endişeleri tetikledi. Yayınlanan bulguların ışığında bireyler hakkında kamusal verilerin insanların rızası olmadan cinsel yönelimlerini belirlemek için kullanılabileceği söyleniyor. Bu verilerin LGBTİ bireylere karşı işlem yapmaya meraklı hükümetlerin eline geçmesinin tehlikeli olabileceğine de dikkat çekiliyor.