ABD ve Rusya ateşkes konusunda anlaştı

Trump ve Putin, Suriye'nin güneybatısında ateş ilanı konusunda anlaştı. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Bu alanda 9 Temmuz'dan itibaren yerel saatle saat 12.00'den itibaren ateşkes rejimi uygulanmaya başlayacak" şeklinde açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Donald Trump'ın görüşmesinin ardından basın toplantısı düzenledi.

İki liderin görüşmesini faydalı olarak değerlendiren Lavrov, "Gerçekten, çok uzun ve faydalı bir görüşmeydi. Trump ve Putin'in adımları çatışma senaryoları oluşturmak veya sorun oluşturmak yerine öncelikle kendi ülkelerinin ulusal çıkarlarını temel alıyor" dedi.

ATEŞKES, 9 TEMMUZ'DA BAŞLAYACAK

Lavrov, Putin ve Trump'ın Kuzey Kore'deki durumu görüştüklerini ve Suriye'nin güneybatısında 9 Temmuz'dan itibaren ateşkes ilan edilmesine hazır olduklarını dile getirdiklerini aktardı. Lavrov, şunları söyledi:

"İlk olarak, tam da bugün Ürdün'ün başkentinde Rusya, ABD ve Ürdün'ün uzmanları çalışmalarını tamamladılar. Onlar Suriye'nin güneybatısındaki güvenlik bölgelerine ilişkin memorandumu onayladılar, bunlar Dera, Kuneytire ve As Suwayda bölgeleri. Bu alanda 9 Temmuz'dan itibaren yerel saatle saat 12.00'den itibaren ateşkes rejimi uygulanmaya başlayacak. Ayrıca, iki lider Suriye'de başka hangi bölgelerde ateşkes rejiminin ilan edilebileceğini görüştüler."

Putin-Trump görüşmesinden kareler...Putin-Trump görüşmesinden kareler...

UKRAYNA İÇİN ÖZEL TEMSİLCİLER ATANDI

Ukrayna'daki iç savaşın ele alındığını ifade eden Lavrov, şu şekilde devam etti: "ABD ve Rusya Ukrayna'daki durumun barış sürecinin ilerlemesi için iletişim kanalı kurma konusunda anlaştılar. Ukrayna konusu görüşülürken, Amerika tarafı barış sürecinin ilerlemesi için özel temsilci atadıklarını açıkladı."

Rusya'nın ABD seçimlerine müdahale ettiği iddiasının da gündeme geldiğini kaydeden Lavrov, "Trump Putin'e Rusya'nın ABD'deki seçimlere karışması konusunun garip bir hal aldığını söyledi. Ayrıca, büyükelçi atama prosedürünün hızlandırılması konusunda anlaştılar" diye konuştu.

İki liderin görüşmesi 2 saatten fazla sürdü. (DHA)

Putin ve Trump ilk kez yüz yüze görüştüPutin ve Trump ilk kez yüz yüze görüştü