James Comey: Trump'ta görüşmenin kaydı varsa açıklasın

Eski FBI Başkanı James Comey, ABD Başkanı Trump'ın, Rusya ile ilgili soruşturmayı bitirmesini istediğini söyledi. Trump'ın görüşmenin ses kaydı olduğuna dair açıklaması hatırlatılan Comey, "Umarım vardır, lütfen açıklansın" ifadelerini kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Eski FBI (Federal Soruşturma Bürosu) Başkanı James Comey, Rusya'nın ABD seçimlerine müdahale ettiği iddiası hakkında, Senato İstihbarat Komisyonu'na ifade verdi. Senatörlerin sorularını yanıtlayan Comey, ABD Başkanı Donald Trump'ın Rusya ile ilgili soruşturmanın durdurulmasını istediğini öne sürdü.

Comey, ABD seçimlerine Rusya'nın müdahale etmeye çalışması hakkında "şüphem yok" dedi. ABD'nin eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn'in hakkında Trump'la görüştüklerini aktaran Comey, "Trump'la Flynn konusunda yaptığım konuşmam çok rahatsız ediciydi" ifadesini kullandı. Comey, FBI'daki diğer iş arkadaşlarının da Trump'ın bu isteği karşısında şaşırdıklarını ve rahatsız olduklarını dile getirdi.

'TRUMP BENDEN SADAKAT İSTEDİ'

Comey, "Başkan, Flynn’in Ruslarla konuşarak yanlış bir şey yapmadığını, ancak Başkan Yardımcısı’nı yanlış yönlendirdiği için onu görevden almak zorunda kaldığını söyledi. Flynn hakkında bazı başka kaygıları olduğunu söyledi ama bunlarla ilgili ayrıntılara girmedi" dedi.

Trump’ın kendisinden "sadakat" istediğini aktaran James Comey, FBI Başkanlığı görevinde kalmasını birkaç kez özellikle dile getirmesine karşın "sadakat" beklentisine anlam veremediğini belirtti. Comey, "Başkan'ın sözleri ve sözlerinin içeriği, bende, Flynn soruşturmasının peşini bırakmamı beklediği düşüncesini yarattı" diye konuştu.

'NEDEN HERKESİ ODADAN ÇIKARDI?'

James Comey, "Donald Trump’ın Flynn ile ilgili iddiaları reddettiği, Amerikan halkının neden ABD Başkanı'na değil de kendisine inanması gerektiği kanısında olduğu" sorusuna verdiği yanıtta da "Benle bu içerikte bir konuşma yapmadıysa, neden Adalet Bakanı dahil herkesi odadan çıkarmış olsun ki" cevabını verdi.

Comey, görüşmenin kaydı olabileceğine yönelik Donald Trump’ın açıklamasının anımsatılması üzerine de, "Umarım vardır, hiç darılmam, lütfen açıklansın" dedi. Comey, Oval Ofis'te gerçekleşen görüşmenin notlarını, Columbia Üniversitesi’nde görevli bir yakın arkadaşı aracılığıyla basına verdiğini de açıkladı.

'SİBER SIZINTIYI 2015'TE TESPİT ETTİK'

Trump'ın Rusya müdahalesi hakkındaki soruşturmanın durulmasını istediğini belirten Comey, FBI'ın Rusya'nın siber saldırısını 2015 yazında tespit ettiğini belirtti. James Comey, "Amerikan halkının FBI'in dürüst ve güçlü olduğunu bilmesini istiyorum" şeklinde konuştu.

Comey, adaletin engellenip engellenmediğinin kamuya kapalı özel soruşturma sonunda ortaya çıkacağını düşündüğünü söyledi. (HABER MERKEZİ)