Yunanistan'da hayat durdu

Kemer sıkma politikalarına karşı Yunanistan greve gitti. Atina'da hükümet karşıtı protestolar da sürüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan’da bugün kelimenin tam manasıyla hayat durdu. Ülke bugün SYRIZA-ANEL koalisyon hükümetinin iktidara geldiği tarihten beri en büyük grev dalgası ile çalkalanıyor.

SYRIZA-ANEL hükümetinin meclisten apar topar geçirmeye çalıştığı yeni kemer sıkma anlaşması nedeniyle Yunanistan’ın birçok kentinde insanlar sokaklara dökülüyor. Kamu ve özel sektör, işçiler, sendikalar ve siyasi partiler büyük miting ve eylemlerle hükümetin yeni kararlarını protesto ediyor.

Bugünkü grev dalgasının startı başkent Atina’da verildi. Binlerce insan Atina’nın merkezinde hükümet karşıtı sloganlarla yürüyor. Protesto yürüyüşü şu ana dek sorunsuz bir şekilde sürüyor.

Atina ve diğer şehirlerdeki büyük grev dalgasına ve nümayişleri birçok muhalefet partisi destek veriyor. Yunanistan Komünist Partisi (KKE) alışıla olduğu üzere kendisinin düzenlediği kortej ve etkinliklerle büyük grev dalgasına destek veriyor.

Grev ve miting dalgası nedeniyle Yunanistan Polisi bugün birçok kentte özel güvenlik önlemleri alıyor.

Diğer yandan, grev dalgası nedeniyle havaalanlarında, limanlarda, hastanelerde, bankalarda ve kamu sektöründe bugün hizmet sunulmuyor. Ayrıca Yunanistan medyası da sadece grev ağırlıklı haberler geçiyor.

HÜKÜMET KARARLI

Toplumun geniş kesimlerinden yükselen protesto seslerine ve eylemlerine rağmen, SYRIZA-ANEL koalisyonu  kreditörlerin Yunanistan’a dayattıkları yol haritası ile yoluna devam etmekte kararlı gözüküyor.

300 sandalyeli Yunanistan Meclisi’nde yeni kemer sıkma paketinin hükümetin sahip olduğu 153 sandalyelik çoğunlukla yasallaşması bekleniyor.

Diğer yandan, kreditörlerin ülkeye dayattığı rota çerçevesinde Yunanistan Hükümeti, Rothschild Şirketi ile iş birliği çerçevesinde önümüzdeki aylarda uluslararası piyasalara tekrardan açılmaya hazırlanıyor. Bu amaçla Atina ile uluslararası şirket arasında özel anlaşma imzalandı.

Toplumdan gelen protesto dalgasına, SYRIZA-ANEL hükümeti “piyasalara dönüyoruz” ve “yeni borç anlaşmasının pozitif yanları da var” mesajları ile cevap vermeye çalışıyor.