Ruhani fıtrat demedi

İran'da yaşanan maden kazasının ardından Ruhani sorumluluğu üstlendi. Ruhani "bu olaydan hepimiz sorumluyuz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran'da Gülistan eyaletinde meydana gelen maden kazası sonrasında eleştirilerin hedefinde olan İran İslam Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, bölgede yaşanan göçükte mağdur olan madenci yakınları ve işçilere yaptığı konuşmada sorumluların cezalandırılacağını belirterek yaşananlarda herkesin sorumluluğu bulunduğunu ifade etti.

T 24'ten Gonca Tokyol'un haberine göre  Azerşehr kentinde yaşanan kazada en az 35 kişinin hayatını kaybettiği, Zemestan-Yurt Madeni’ni ziyaret eden Ruhani, madencilerin ve yakınlarının tepkisiyle karşılandı. Çarşamba günü meydana gelen kazanın ardından dün olay yerine giden Ruhani’nin arabasının etrafında toplanan eylemciler makam aracının camlarına vurarak ve üzerine çıkarak güvenlik önlemlerinin azlığını ve denetimlerin yetersizliğini protesto etti.

Makam aracının kalabalığın arasında güçlükle ilerlemesinin ardından madencilerin ve yakınlarının yanına gelen Ruhani, “İran halkının tamamı, Zemestan-Yurt’ta hayatını kaybedenlerin ailelerinin acılarını paylaşıyor. Bu olaydan hepimiz sorumluyuz” dedi.

'BU BİZİM GÖREVİMİZ'

Madencilik sektöründeki düzenlemelerin sıkılaştırılması çağrısında bulunan Cumhurbaşkanı, gelecekte benzeri olayların yaşanmasının engellenmesi için söz konusu vakanın  incelenmesi yönünde emir verdi. Ruhani, “Hükümet olarak onların hayatlarından biz sorumluyuz ve bu bizim görevimiz. Herkes, bu konunun ve sizin taleplerinizin peşinde olacağımızdan emin olabilir” diye konuştu.

İran’ın kuzey bölgesinde Gülistan bölgesinde yer alan Zemestan-Yurt Madeni’nde meydana gelen kazada 26 kişi hayatını kaybetmiş, yetkililer mahsur kalan 9 kişinin sağ çıkarılmasına dair umutların da tükendiğini duyurmuştu. 19 Mayıs’ta cumhurbaşkanlığı seçimlerine gidilecek olan İran’da Ruhani’nin muhafazakâr rakipleri, mevcut cumhurbaşkanını ülkedeki yoksulluk üzerine odaklanarak eleştiriyor. Muhafazakarlar, hükümet politikalarından sadece zenginlerin faydalandığını savunuyor.

Türkiye’nin Manisa ilinin Soma ilçesinde, 13 Mayıs 2014’te meydana gelen ve 301 kişinin hayatını kaybettiği maden kazasının ardından dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan olay yerine gittiğinde ise, “Bu tür kömür ocaklarında bu olaylar hiç olmaz diye yorumlamayalım. Bunlar olağan şeylerdir. Literatürde iş kazası denilen bir olay vardır. Bunun yapısında, fıtratında bunlar var. Hiç kaza olmayacak diye bir şey yok. Tabii işin boyutunun bu kadar fazla olması bizi derinden yaralamıştır” ifadelerini kullanmıştı.