Macron'u Putin mi hackledi?

Fransa'da Avrupa yanlısı cumhurbaşkanı adayı Macron'un kampanyasına ait onbinlerce yazışma hacklendi. Amerikan seçimlerinde Demokrat Parti'nin hacklenmesine benzetilen olayın ardından, gözler Rusya'ya çevrildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yarın düzenlenecek ikinci turunu kazanmasına kesin gözüyle bakılan bağımsız aday Emmanuel Macron'un kampanyası, oylamaya 48 saatten az bir süre kala hacklendi. Dokuz gigabyte boyutunda gizli belge sızdırılırken, Macron'un 'Yürüyüş (En Marche!') kampanya ekibi devasa sızıntının 'Fransız demokrasisini hedef aldığını' belriten bir açıklama yaptı.

Pastebin isimli sitede 'EMLEAKS' kod adını kullanan bir kişi tarafından yayımlanan belgelerde, En Marche! hareketin iç yazışmaları ve muhasebe belgelerinin bulunduğu, onbinlerce e-postanın ortalığa saçıldığı belirtiliyor. Sızıntı seçim yasaklarının başlamasına saatler kala meydana gelirken, Fransız Seçim Kurulu yetkilileri de propaganda yasağı nedeniyle medyadan haber yapılmamasını istedi.

'ABD'DEKİNE BENZİYOR'

Macron'un ekibiyse sızıntıyı doğrulayıp, bir dizi kampanya çalışanının hesaplarının 24 Nisan 2017'de hacklendiğini açıkladı. Çok sayıda belgenin sahte olduğunun da savunulduğu açıklamada, "Kampanyanın son saatlerinde yapılan bu operasyon, ABD'de de görülene benzer bir demokratik istikrarsızlaştırma" denildi.

Fransa'da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yarın düzenlenecek ikinci turunda, merkez aday Macron, aşırı sağcı, göçmen ve AB karşıtı Marine Le Pen'le yarışacak. Son anketler, Macron'un yüzde 62-63 bandında bir oranla sandıktan birinci çıkacağına işaret ediyor. Ancak Le Pen'in yüzde 30'ların üzerine yükselmesi endişe nedeni.

SORUMLU KİM?

Hal böyleyken, sızıntının arkasında kimin olduğu merak konusu. Macron kampanyası sırasında Rusya tarafından hacklendiğini savunmuş ancak Moskova iddiaları reddetmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, mart ayında Le Pen'i Moskova'da ağırlasa da, 'ülkesinin Fransız seçimlerine karışma niyeti olmadığını' söylemişti.

WikiLeaks sitesiyse, sızıntıyı sosyal medya hesaplarından paylaşarak sorumlunun kendileri olmadığı iddiasında bulundu. (Dış Haberler)

Fransız çıkmazı!Fransız çıkmazı!