Brezilya'da tarihi grev

Brezilya tarihinin en büyük genel grevlerinden birine hazırlanıyor. Resesyon ve yolsuzluk iddiaları ülkede büyük tepkilere sebep oluyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Brezilya'da devlet başkanı Michel Temer'in kemer sıkma politikaları çerçevesinde sosyal sigorta ve işçi haklarından yaptığı kısıntıların sebep olduğu kısıntılar sebebiyle ortaya çıkan gerginlikler sonucu ülkedeki sendikalara genel grev çağrısı yaptı. Genel grev, otoyol, demiryolu, okullar ve fabrikalardaki hizmetlerde aksamlara sebep olacak. Greve katılım yüksek olursa olursa eylemin yirmi yıl sonra yapılan ilk büyük emekçi direnişi olması bekleniyor. Temer'in ekonomik reform paketi içinde geç yaşta emeklilik gibi maddeler de bulunduğu için işçilerin yoğun katılımı bekleniyor. Grev tarihinin 1 Mayıs İşçi Bayramı'na kadar uzaması bekleniyor.

brezilyaeylem1

Başkent Brasilia'da, eylemciler ve polisler arasındaki yoğun çatışmalar devam ettiği için,  şimdiden kamu binalarının pencereleri tahta parçalarıyla kapatıldı. Nüfusu 200 milyondan fazla olan Brezilya'da eylemler en büyük metropolllerde örgütlendi. Forca Sindica genel başkanı Paulo Pereira da Silva "Bu bugüne kadar Brezilya'da bugüne kadar yapılmış en büyük grev olacak diyor. Temer hükümeti, sendika temsilcileriyle müzakere yapmaya yanaşmıyor.

brezilyaeylem22

KABİNENİN ÜÇTE BİRİ SORUŞTURMA ALTINDA

Son dönemde tarihinin en büyük resesyonlarından birini yaşayan Brezilya'da siyasetinde yolsuzluk ve rüşvet iddiaları uzun zamandır gündemin üst sıralarında yer alıyor. Önceki devlet başkanı Dilma Rousseff hakkında da yolsuzluk iddiaları yüzünden soruşturma açılmıştı. 2016 yılında Rousseff devlet başkanlığından düşürüldükten sonra işbaşına gelen Temer hükümetinde ise kabine üyelerinin neredeyse üçte biri hakkında soruşturma dosyaları bulunuyor.

Brezilya'da  çok fazla sayıda insan da Dilma Rousseff'in devlet başkanlığından düşürülmesini Amerikancı kanadın darbesi olarak görüyor. Rousseff'in hakkında soruşturma açıldığı 2016 yılında aralarında Naomi Klein, Oliver Stone, Noam Chomsky, Susan Sarandon ve Arundhati Roy gibi uluslararası aydınların bulunduğu bir grup 2014'te yapılan ve 100 milyon kişinin katıldığı seçimlerde yurttaşların iradesine saygı gösterilmesi için senatoya çağrı yapmıştı. (Dış Haberler)