Iraklı Kürt partilerinden Türkiye'ye kınama

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Parlamentosu'ndaki beş parti, Türkiye'nin Şengal'e hava saldırısını kınadı. 'Egemenlik ihlali' vurgusu yapılan açıklamada, uluslararası toplumdan 'Türkiye'yi durdurması' istendi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ndeki Şengal Dağı'na yönelik hava harekâtı, Kürt siyasetinin tepkisini çekti. Kürdistan parlamentosunda temsil edilen beş parti harekâtı kınayıp 'uluslararası toplumu Türkiye'yi durdurmaya' çağırdı.

Ortak yazılı açıklamada, Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) ve Gorran (Değişim) Hareketi'nin yanı sıra Kürdistan İslami Birliği (Yekgirtû), Kürdistan İslami Grubu (Komeli) ve Kürdistan İslami Hareketi'nin imzaları bulunuyor. Açıklamada şu ifadeler yer alıyor: "Türk savaş uçakları Kürdistan bölgesinin egemenliğini bir kez daha ihlal etti ve Peşmerge üsleri ile [PKK bağlantılı] savaşçıların yanı sıra halkın kamusal alanlarını ve başka yerleri bombaladı."

Açıklamada, Birleşmiş Milletler ve uluslararası toplumdan 'saldırıyı kınaması' ve bu adımların 'uluslararası hukuka aykırı olduğu' gerekçesiyle 'Türk ordusunun kendi toprakları dışında hareket etmesini engellenmesi" istendi.

KDP: KABUL EDİLEMEZ

Bölgede iktidardaki Kürdistan Demokrat Partisi'nin açıklamasındaysa, Türkiye'nin saldırısında beş peşmergenin hayatını kaybetmesi 'kabul edilemez' diye nitelendi, "Peşmerge üslerinin bombalanması konusunda öfkeliyiz ve endişelerimizi güçlü biçimde ifade ediyoruz. Bu saldırılar yanlışlıkla olmuş olsa bile, kabul edilemez" denildi.

Açıklamada, PKK'nin bölgedeki varlığı da yaşananlardan sorumlu tutuldu.  (Dış Haberler)

TSK ilk kez Şengal'i havadan bombaladıTSK ilk kez Şengal'i havadan bombaladı

Müslim'den uluslararası koalisyona çağrıMüslim'den uluslararası koalisyona çağrı

Şengal kaymakamından Türkiye ve PKK'ye çağrıŞengal kaymakamından Türkiye ve PKK'ye çağrı

Bombardıman sonrası Rojava'dan ilk karelerBombardıman sonrası Rojava'dan ilk kareler