Avrupa'da Türkiye'yi savunan tek grup!

Avrupa Konseyi'nin insan hakları alanındaki en önemli kuruluşu olan AKPM, Türkiye hakkında önemli bir oylamaya hazırlanıyor. 'Yeniden siyasi denetim süreci' talebinin oylanması öncesi, Türkiye'yi savunan tek grup, Hristiyan Demokratlar oldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi'nin (AKPM), Türkiye’nin 2004 öncesindeki gibi yeniden 'siyasi ve hukuksal denetime alınması'nı değerlendirdiği toplantı gergin tartışmalar eşliğinde devam ediyor. Oylamaya TSİ 14.00'dan itibaren geçilmesi beklenirken, Türkiye'yi savunan tek grup Hristiyan Demokratlar oldu.

Strasbourg'daki AKPM toplantısında, 'Türkiye’de Demokratik Kurumların İşleyişi' başlıklı rapor ve bir karar tasarısı oylanacak. Raporda, darbe girişimi sonrası ilan edilen OHAL kapsamında alınan önlemler sonrası Türkiye'de demokratik kurumların 'ciddi biçimde' bozulduğu savunuluyor. Bu nedenle de, Ankara'nın üyelik müzakerelerinin başlatılması öncesindeki gibi yeniden denetime tabi tutulması çağrısı yer alıyor.

'RUSYA'YA BENZEMESİN'

Tartışmalarda, söz konusu rapor Muhafazakâr, Liberal ve Birleşik Sol Grup'tan destek buldu. AK Partili AKPM üyelerinin dışında denetim talebine tek karşı çıkanlar, Hristiyan Demokratlar oldu. Hristiyan Demokrat grubun sözcüsü, kendi aralarında da oybirliği olmadığını ve ortak bir karar almadıklarını vurgulamakla beraber, "Rusya'dan sonra Türkiye'yi de kaybetmeyelim. Akıllı olalım, Türkiye stratejik bir ortak" mesajı verdi. Sözcü, "Türkiye'yle bazı şartları, sözgelimi idam cezasını görüşelim ama denetim sürecine dönmeyelim" önerisi getirdi.

AK Partili AKPM üyeleri de denetim sürecine dönmenin ilişkileri 'olumsuz etkileyeceği' mesajını verdi.

ÖNERGE SAVAŞLARI

AKPM'de iki saate yakın görüşmelerin ardından oylama öncesinde şu an 'önerge savaşları' yaşanıyor. CNN Türk'ün Fransa temsilcisi Arzu Çakır Morin'in aktardığına göre, raporda değişiklik talep eden onlarca önerge Genel Kurul'da bir bir reddediliyor. Değişiklik önerisi getirenler arasında, AK Partili AKPM üyeleri Markar Esayan ve Şaban Dişli'nin yanı sıra Sol Grup da var.

NEDEN ÖNEMLİ?

Oylamayı Brüksel de yakından izliyor. Avrupa Konseyi'nin insan hakları alanındaki en önemli kuruluşu olan AKPM'nin Avrupa Birliği üzerinde bağlayıcı bir yetkisi yok. Ancak kurum önemli bir onay merci; Avrupa Konseyi'nin kurucu üyelerinden biri olan Türkiye'yi yeniden denetim sürecine alması, AB'yle üyelik müzakerelerinin askıya alınmasını isteyen üye devletlerin elini güçlendirebilir. (Dış Haberler)