Kerkük Valisi’nden bağımsızlık açıklaması

Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, Kürdistan’ın bağımsızlık referandumuna Kerkük’ün de katılacağını söyledi. Kerim, Kerkük’te de bir referandum düzenleneceği kesin” dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ‘Kürt bayrağı’ kararıyla tartışma yaratan Kerkük Valisi Necmeddin Kerim, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) 2017 bitmeden düzenlemeyi planladığı bağımsızlık referadumuna Kerkük’ün de dahil olacağını söyledi.

'Kerkük valisi görevden alınsın' kampanyası'Kerkük valisi görevden alınsın' kampanyası

Erbil’e yakın Rudaw sitesine konuşan Kerim, “Referandum için bir komite kuruldu. Nihai kararı bu komitenin üyeleri alacak ve o kararı aldıklarında, Kerkük’te de bir referandum düzenleneceği kesin” dedi.

NE OLMUŞTU?

IKBY Başkanı Mesut Barzani, merkezi Irak hükümetinin tepkisine rağmen 2017 bitmeden bağımsızlık referandumu düzenleyeceklerini açıklamıştı. Bölge siyasetine hâkim iki parti olan Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ile Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB), nisan başında yaptıkları toplantıda Kürdistan’ın bağımsızlık referandumunun yasal ve teknik gerekliliklerini ele almak için yedi kişilik bir komite kurma kararı da almıştı.

Ancak söz konusu komite siyasi görüş ayrılıkları nedeniyle henüz kurulmuş değil. Rudaw’ın haberine göre, görüş ayrılığının sebebi, KDP’nin bağımsızlık referandumu kararında bölge parlamentosuna başvurmaya gerek olmadığını düşünmesi. Kürdistan Parlemtosu Ekim 2015’ten bu yana toplanmıyor. (Dış Haberler)

'Kerkük bağımsızlık referandumuna dahil olacak''Kerkük bağımsızlık referandumuna dahil olacak'

Kerkük; ateş orada, duman buradaKerkük; ateş orada, duman burada