Filistinli mahkumlar açlık grevinde

İsrail'de 1200 Filistinli mahkum Mervan Barguti liderliğinde açlık grevi başlattı. Barguti, 2002 yılından beri cezaevinde.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail cezaevlerinde yatan 1200 Filistinli mahkum cezaevi koşullarını protesto etmek için açlık grevine yattı. Açlık grevi, en yüksek profilli Filistinli mahkum olarak anılan Mervan Barguti tarafından bölgede Filistinli Mahkumlar Günü olarak anılan 17 Nisan'da   başlatıldı.

Batı Şeria ve Beytüllahim'de mahkumlarla dayanışma için yapılan eylemlerde polisle protestocular arasında arbedeler çıktı. Mahkumların talepler arasında tecrit uygulamalarının kaldırılması, ailelerin daha sık ziyarete gelebilmesi ve fotoğraf çekimlerine izin verilmesi, bütün cezaevlerinin   her tarafına mahkumların kullanabileceği  ankesörlü telefonlar bulunması, sağlık koşullarının iyileştirilmesi ve tutukluların mahkemeye çıkarılmadan cezaevinde tutulmasına son verilmesi gibi maddeler bulunuyor.

MAHMUD ABBAS ABD'YE GİDİYOR

Haaretz muhabiri Amos Harel'e göre ABD başkanı Donald Trump'ın İsrail Filistin barış sürecini tekrar başlatacağını açıklamasının ardından cezaevlerinde direnişin başlamasıyla uluslararası temsilciler bölgede tansiyonun tekrar yükselmesinden korkuyor. Bu yüzden grev krizinin Mayıs ayında başlayacak Ramazan ayına kadar sürmemesi gerektiği vurgulanıyor. Filistin Yönetimi Cumhurbaşkanı Mahmud Abbas, gelecek ayın başında ABD'yi ziyaret etmeye hazırlanıyor. Öte yandan yakın zamanda  Gazze'de çıkan elektrik tedarikiyle alakalı krizle açlık grevleri krizi üst üste gelmesi sebebiyle  yaşananların Filistin iç siyasetinde bir güç savaşı olduğu yorumları yapılıyor.

ARAFAT'IN CEZAEVİNDEKİ VELİAHTI

Mervan Barguti, 2002 yılında İsrail ordusu tarafından tutuklanmıştı. Tutuklanmadan önce El Fetih'in lideri kurucu lideri Yaser Arafat'ın veliahtı, bir sonraki olası Filistin devlet başkanı olarak gösterilen Barguti El Aksa Şehitleri Tugayı'nın lideri olarak İsrail'e karşı silahlı eylemler yapmakla suçlanıyordu. 2001'de bir suikast teşebbüsünü atlatmış olan Barguti müebbet hapis cezasına mahkum edilmişti.

(Dış Haberler)