Rusya'ya AİHM'den 'Beslan' cezası

Beslan olayında AİHM, kararını açıkladı; baskın sırasında Rusya'nın 'ciddi hatalar' yaptığına hükmetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Rusya'nın 2004'te Beslan şehrinde çoğu çocuk 331 kişinin öldüğü okul kuşatması ve güvenlik güçlerinin baskını sırasında 'ciddi hatalar' yaptığına hükmetti. Rusya, kurbanların ve sağ kurtulanların ailelerine 3 milyon dolardan fazla tazminat ödeyecek.

'HABER ALINMASINA RAĞMEN BİR ŞEY YAPILMADI'

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, AİHM, Rusya'nın bir "terör saldırısı" planlandığına dair haber almasına rağmen, "teröristlerin toplantılarını önlemek adına gerekeni yapmadığına" ve "okuldaki güvenlik önlemlerinin artırılmadığına" hükmetti. Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov ise gazetecilere yaptığı açıklamada, Rusya'nın mahkemenin kararını kabul etmesinin mümkün olmadığını söyledi. Peskov, Rusya'nın "terör saldırılarının kurbanı olduğunu" vurguladı. Rus haber ajansı Ria Novosti de Rusya Adalet Bakanlığı'na dayandırdığı haberinde, Moskova'nın kararı temyize götüreceğini bildirdi.

BASKETBOL TOPUNDA PATLAYICI

Ayrılıkçı Çeçenler, yaptıkları baskında okulda çoğu çocuk 1000 kadar kişiyi rehin almıştı. Rus güvenlik güçlerinin binaya baskınıyla eylem sona ermişti. Hayatta kalanlar operasyonda aşırı güç kullanıldığını öne sürüyordu. Yıllar önce sona eren ve Rusya'nın yürüttüğü soruşturmada, hayatını kaybedenlerin 186'sının çocuk olduğu olayla ilgili hiçbir Rus yetkili sorumlu tutulmamıştı. Okulların açıldığı gün düzenlenen baskında, 1000'den fazla kişi patlayıcıların basketbol potasına yerleştirildiği spor salonunda rehin tutulmuştu. Eyelemciler Rusya'nın askerlerini Çeçenistan'dan çekmesini istiyordu.

Eylem üçüncü gününde iki şiddetli patlama ile sona ermiş, eylemcilerden sadece biri canlı ele geçirilmişti. Olayın üzerinden yıllar geçmişken kurbanların aileleri ve hayatta kalanlar, hala kuşatmanın daha az kişinin hayatını kaybetmesiyle sona erdirilip erdirilemeyeceğini sorgulamış, sorumluların bulunmasını istemişlerdi 400'den fazla kişi de Strasbourg'daki AİHM'e bu sorulara cevap bulmak amacıyla başvurmuştu. (Kaynak: BBC Türkçe)

Etiketler Rusya aihm beslan