'Türkiye, Çipras'ı Amerikancı yaptı'

Türkiye'nin 15 Temmuz sonrasında takındığı tavır Yunanistan'ı ABD'ye yaklaştırıyor. Çipras'ın tercihleri parti içinde de tepkilere sebep oluyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD’nin Suriye’ye saldırısı ve Syriza-Bağımsız Helenler (Anel) Koalisyon Hükümetinin bölgedeki gelişmeler karşısında takındığı tavır Atina’da tartışmalara neden oluyor. Syriza içerisindeki etmenler ve Yunanistan Solu Aleksis Çipras’ın izlediği ABD yanlısı siyasetten hoşnutsuzluk duyuyor.

Duvar’a konuşan birçok Syriza yetkilisi parti tabanının Çipras’ın izlediği ABD yanlısı politikayı benimsemediğini vurguluyor. Kaynaklarımıza göre Hükümetin son günlerde dış politikada verdiği mesajlar Syriza’nın tabanında kaygı uyandırıyor.

Geçtiğimiz günlerde Syriza-Bağımsız Helenler Hükümeti Suriye’deki gelişmeler karşısında ilk etapta “nötr” tavır takınmayı seçmişti. Sonrasında, Atina’nın öncülüğünde gerçekleştirilen AB’nin Güney Ülkeleri Konferansında ABD’nin Suriye’deki işini kolaylaştıran bir açıklama kaleme alınmıştı.

Atina’nın bu manevraları Yunanistan Solunda tartışmaları beraberinde getirdi. Syriza dışındaki diğer sol oluşumlarda da ülkenin Donald Trump ABD’si ile yakın işbirliğinden kaçınması gerektiği ve bölgede dikkatli adımlar atması gerektiği hususları tartışılıyor.

TÜRKİYE 'ÖNGÖRÜLEMEZ' MÜTTEFİK

Syriza’nın seçim vaatlerine, emperyalizm ile mücadele mesajlarına ve tabanın rahatsızlığına rağmen Başbakan Çipras neden Trump’ın ABD’sine sıcak mesajlar gönderiyor?

Yukarıdaki soruya cevap veren kaynaklarımız bölgedeki Türkiye faktörüne işaret ediyorlar. Atina’nın perspektifinden 15 Temmuz başarısız darbe girişiminden sonra Türkiye Doğu Akdeniz ve Ege’de “öngörülemez” bir müttefik hüviyetine büründü. ABD bu gerçeği göz önünde bulundurup bölgedeki alternatif seçenekleri gözden geçiriyor. Bu bağlamda Kürt tarafı ile gerçekleştirilen yeni temasların yanı sıra, Washington-Atina ekseninde ileriki safhalarda NATO’nun bölgedeki ağırlığının Yunanistan’ın limanlarına ve üslerine kaydırılması yönünde görüşler öne çıkıyor.

ABD cephesindeki bu yeni düşünceleri dikkatle kayıt altına alan Atina yeni süreçte Türkiye’nin arkasında bırakma ihtimali bulunan “boşluğu” doldurmak ve ABD ile olan işbirliğini pekiştirmek için kolları sıvıyor.

KOMÜNİSTLER TEPKİLİ

Çipras Hükümeti’nin yeni stratejisini Syriza tabanı gibi Yunanistan Komünist Partisi de tasvip etmiyor. Kamuoyuna sunulan yeni bir bildiri ile KKE Çipras Hükümetine yeni salvolar gönderiyor.

Çipras’ın NATO’yu Ege’ye davet etmesinden, NATO’nun tüm kararlarına destek vermesinden sonra yeni süreçte Atina’nın Suriye’deki gelişmeler bağlamında tehlikeli adımlar attığı uyarısında bulunan KEE AB’nin Güney Ülkeleri Zirvesi’nde Suriye ile ilgili açıklanan metni ABD yanlısı ve taraflı olarak nitelendiriyor.

KKE’nin açıklamasında Syriza-Anel Hükümeti’nin emperyalist yanlısı bir oluşum olduğuna dikkat çekiliyor.