Tillerson: Suriye'de çözüm sürecine Esad yönetimi de katılmalı

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, Suriye'de iç savaşın önlenmesi için tarafların masaya oturması gerektiğini söyledi. Tillerson, "Bu konuya Suriye yönetiminin de katılması gerektiği ortada" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Suriye’deki siyasi çözüm sürecine Devlet Başkanı Beşar Esad’ın da katılması gerektiğini söyledi.

Sputnik'in aktardığına göre ABD merkezli CBS TV kanalına konuşan ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ülkesinin Suriye politikasına ilişkin, şunları aktardı: "İlk önceliğin IŞİD'in yenilmesi olduğuna inanıyoruz. Örgütü yenerek ve ‘halifeliği' kaldırarak hem ABD'ye hem de bölgedeki istikrara karşı oluşan tehdidi ortadan kaldırıyoruz veya minimize ediyoruz. Bu tehdidin kalkmasının veya minimize edilmesinin ardındansa dikkatimizi Suriye'deki durumu istikrara kavuşturma konusuna verebileceğiz."

'TARAFLAR MASAYA OTURMALI'

Tillerson, "İç savaşın devamını önleyebileceğimizi ve çatışmanın taraflarını masaya oturtup siyasi görüşme sürecini başlatabileceğimizi umuyorum. Bu konuya (Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad) yönetiminin de katılması gerektiği ortada" ifadelerini kullandı.

Suriye'deki siyasi çözüm için ateşkes ve ‘istikrarlı bölgelerinin' sağlanması gerektiğini belirten Tillerson, "Suriye'de ateşkes sağlarsak ve ‘istikrarlı bölgeler' oluşturursak, fayda getirecek siyasi süreci başlatmaya gerekli şartların oluşacağına inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Tillerson ayrıca Rusya'nın Astana ve Cenevre görüşmeleri üzerinden ateşkesin devam ettirilmesi konusunda ‘yapıcı rol' oynayacağını umduğunu da sözlerine ekledi.