Çipras uzlaşma sağlayamıyor

Yunanistan başbakanı Aleksis Çipras, kreditörlerle hâlâ bir uzlaşma sağlayabilmiş değil Syrizia vekilleri talepleri halka anlatamayacaklarından endişe ediyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras çok zor günlerden geçiyor. Avrupa Birliği ve Dünya Bankası ile yürütülen yeni borç görüşmeleri hâlâ istenilen sonuçları vermiş değil. Geçtiğimiz hafta sonu müzakerelerdeki zorlukların varlığını kabul eden Çipras yeni müzakere sürecinin bu ayın ortalarında son bulunacağından ümitli olduğu bilgisini basınla paylaştı.

Atina’da Çipras’ın son demecini yorumlayan uzmanlar, bugünkü şartlar altında müzakerelerin önümüzdeki haftalarda tamamlamasının çok zor bir seçenek olduğunu vurguluyor. Aynı görüşü Brüksel’deki yetkililer de paylaşıyor. Avrupa Birliği’nden Atina’ya ulaşan son bilgiler müzakerede hâlâ kapanmayan başlıkların söz konusu olduğunu ortaya koyuyor.

Atina-kreditörler hattındaki yeni gerilimin odağında yeni kemer sıkma politikaları ve ulusal elektrik kurumu DEİ’nin üretim tesislerinin özelleştirilmesi yatıyor. Özellikle SYRIZIA içerisindeki bir kesim bu iki seçeneğe karşı çıkıyor. SYRIZIA’nın birçok milletvekili yeni kemer sıkma politikalarını ve DEİ’nin özelleştirilmesini kendi seçmenlerine anlatamayacağı görüşünü öne çıkarıyor.

SYRIZIA KAN KAYBEDİYOR

Kreditörlerin ve kendi milletvekillerinin eleştiri oklarıyla karşı karşıya kalan Çipras ve kabinesi yeni süreçte yeni bir engel ile de karşı karşıya kalmış durumda. Hafta sonu gündeme yansıyan son kamuoyu yoklamaları SYRIZIA ile ana muhalefet arasındaki uçurumun giderek derinleştiğini gösteriyor.

Yunanistan basınına yansıyan son bilgilere göre ana muhalefetteki Yeni Demokrasi SYRIZIA’nın 12-13 puan önüne geçmiş durumda. Uzmanlara göre bu noktadan sonra bu farkın kapanması söz konusu değil.

Son kamuoyu yoklamaları Yunanistan Komünist Partisi’nin aşırı sağ Altın Şafak Partisi'ni sıralamasında üçüncülükten etmek için yol kat ettiği bilgisini de yansıtmakta.