Kerkük'te Kürdistan oylaması

'Kürt bayrağı' kararı tartışılan Kerkük İl Meclisi'nden yeni hamle... Kerkük'ün Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'ne katılması için oylamaya gideceklerini

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kerkük İl Meclisi'nin geçen hafta aldığı resmi binalara Irak bayrağının yanına Kürt bayrağının asılması kararı tartışılırken, aynı meclis kentin Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlanması için oylama yapmaya karar verdi. Kararı, Kerkük İl Meclisi üyesi İbrahim Halil açıkladı.

IKBY'ye yakın Rudaw TV'nin haberine göre, İbrahim Halil 41 üyeli il meclisinde şimdiden 22 imza topladıklarını, Kürt partilerin oluşturduğu Kardeşlik Listesi'nin çoğunluğu sağlamak için kentteki Arap üyeleri ikna etmeye çalıştığını söyledi. Halil, İl Meclisi’nde aldıkları kararı Kürdistan Bölgesi Yönetimi’ne sunacaklarını belirterek, "Bu yasal ve meşru bir taleptir. Seçmenlerimize Kerkük’ün Kürdistan Bölgesi’ne bağlanacağı sözü verdik. Kürdistan Bölgesi Hükümeti de aynı amaçla bir proje hazırlamalı" diye konuştu.

Irak Kürt bölgesel yönetiminin Tartışmalı Bölgeler Sorumlusu olan ve aynı zamanda Kürdistan İslami Birlik Partisi (Yekgırtu) Başkanlık üyesi olan Nasreddin Sindi de üst düzey bir komisyon oluşturup bu taleplerini en yakın zamanda Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne ileteceklerini belirtirek, "Ne zamana kadar Bağdat’ı bekleyeceğiz? Bu konuda adım atmanın zamanı gelmişti" dedi.

Kerkük İl Meclisi 2008'de üçte iki çoğunlukla Kerkük'ün Kürt yönetimine bağlanması kararı almış ancak söz konusu karar, Irak Anayasası'na uygun olmadığı gerekçesiyle iptal edilmişti. (DHA)