Almanya: Türkiye sözünü tutmadı

Almanya, Türkiye'de cezaevinde bulunan die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel’in Alman yetkililerle görüşmesine hâlâ izin verilmemesi nedeniyle Ankara'ya tepki gösterdi. Alman Dışişleri sözcüsü, 'verilen söz rağmen Yücel'le görüşmeye izin verilmemesinin kızgınlık yarattığını' belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya, Türkiye'de cezaevinde bulunan Türk-Alman gazeteci Deniz Yücel konusunda ısrarcı. Almanya Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, die Welt gazetesi muhabiri Yücel'in hâlâ Ankara'daki Alman Büyükelçiliği veya İstanbul'daki Başkonsolosluk temsilcileri ile görüşmesine izin verilmediğini açıkladı. Olağan basın toplantısında konuyla ilgili açıklama yapan Alman Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, bu durumun 'rahatsız edici ve can sıkıcı olduğunu' söyledi.

Deniz Yücel 'terör propagandası yapmak ve halkı kin ve düşmanlığı tahrik etmek' suçlamasıyla 14 Şubat'ta gözaltına alınmış, yaklaşık iki hafta Emniyet Müdürlüğü'nde tutulduktan sonra 27 Şubat'ta tutuklanmıştı. Almanya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, Başbakan Binali Yıldırım'ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, Yücel'in Alman yetkililerle görüştürüleceğine söz vermişti.

Almanya Dışişleri sözcüsüyse, 'verilen sözün tutulması için gerekenin yapılmasını talep etmekten vazgeçmeyeceklerini' ifade etti.  Ancak sözcü, 'Türkiye'nin bağımsız bir ülke olduğunu' vurgulayarak, "Hoşa gitse de gitmese de, bir şeye izin vermeye ve vermemeye hakkı var" diye konuştu.  Yücel'in Türk ve Alman vatandaşı olduğu için Türkiye'nin 'uluslararası hukuka aykırı davranmadığını' vurgulayan sözcü, Türkiye'nin yine de yapılan 'anlaşmaya aykırı' tutum izlediğini söyledi.

Alman Dışişleri, bunun 'durumu daha olumlu' kılmadığını ve 'kızgınlık' yarattığını da belirterek, Deniz Yücel vakasının iki ülke ilişkileri açısından sembolik ve siyasi öneminin Türkiye'de de bilindiğine inandıklarını kaydetti. Sözcü, Alman hükümetinin Deniz Yücel'in tutuklanmasını "orantısız ve yanlış bir karar” olarak değerlendirmeyi sürdürdüğünü vurguladı. (Dış Haberler)