İran: Ankara'nın dış politikasını anlayamıyoruz

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı İbrahim Rahimpur, "Ankara’nın bazı politikalarını anlayamıyoruz" dedi. Rahimpur, Tahran'ın Ankara'dan gelen bazı eleştirileri 'alttan aldıklarını' söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye'deki iç savaşın başından bu yana Türkiye'yle 'ihtiyatlı' bir ilişki sürdüren İran'dan Ankara'nın dış politikasına ilişkin bir açıklama geldi. İran Dışişleri Bakan Yardımcısı İbrahim Rahimpur, "Ankara’nın bazı politikalarını anlayamıyoruz" dedi.

İran basınına konuşan Rahimpur, Türkiye’nin 15 Temmuz darbe girişimi sonrası zorlu bir süreçten geçtiğini söyleyerek, "İran olarak bunu anlıyoruz ve yardımcı olmaya da hazırız. Fakat Ankara’nın bazı politikalarını anlayamıyoruz" ifadelerini kullandı.

'ÇOKLU OYNAMAK ZARAR VERİR'

İranlı diplomat, "Belki ihtiyaç ve yaşadığı sorunlar Ankara’nın İsrail, Suudi Arabistan ve ABD Başkanı Trump’a yönelmesine neden oldu. Türkiye’deki dostlarımızın hesaplamalarını bölgedeki gerçekler ve uzun vadeli hedefler doğrultusunda yapmalarını umut ederiz. İran olarak, çoklu kartlarla oynamanın uzun vadede tüm kartların kaybedilmesine neden olacağına inanıyoruz" dedi.

'ALTTAN ALIYORUZ'

Tahran'ın Ankara’dan gelen eleştirel söylemleri 'alttan aldığını' ifade eden Rahimpur, "Türk dostlarımızın ülkedeki darbe nedeniyle sorunlar yaşadığını biliyoruz bu yüzden milli menfaatlerimiz, onurumuz ve güvenliğimizin zarar görmediği sürece alttan alıyoruz" diye konuştu.

'GEÇMİŞİ UNUTABİLRİZ'

İranlı diplomat, Türkiye’nin Suriye'deki bazı girişimlerinin Tahran'ın çıkarlarına ters düştüğüne dikkat çekip, "Buna rağmen biz kavga etmeyip Ankara’daki dostlarımızın onlara en iyi yardımcı olacak ülkenin İran olacağının farkına varmalarını bekliyoruz. Türkiye’yle olup biten olumsuz şeyleri unutabiliriz. Bundan sonra Suriye ve Irak’taki sorunların çözümü konusunda daha ciddi işbirliği yapabiliriz" dedi. Rahimpur, iki ülke arasında yaşanan sürtüşmelere rağmen Tahran’ın Ankara'ya 'lâ güvenmeye devam ettiğini' dile getirdi. (Kaynak: DHA)