ABD: Türkiye'yi caydırmak için Menbic'e asker konuşlandırdık

ABD, ÖSO ve Türkiye'ye karşı Menbic'e asker gönderdiğini doğruladı. Pentagon sözcüsü IŞİD'i kast ederek, "Düşmanın Menbic'den temizlendiğinin sembolü olarak oraya yerleşiyoruz. Başkalarının 'kurtarmak' amacıyla buraya ilerlemesine gerek yok" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin Suriye'de El Bab'dan sonra hedef gösterdiği, aralarında YPG'nin de bulunduğu ABD destekli güçlerle Türkiye destekli ÖSO arasında çatışmaların çıktığı Menbic'de kritik bir gelişme yaşandı. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Menbic'e asker gönderdiğini doğruladı.

'CAYDIRMA VE GÜVENCE AMAÇLI'

Pentagon Sözcüsü Yüzbaşı Jeff Davis, 'farklı tarafların birbirine saldırmasını engellemek' amacıyla Menbic'in içine ve çevresine geçen hafta küçük bir grup asker konuşlandırdıklarını söyledi. Bu misyonun 'açık bir caydırma ve güvence verme işareti' olduğunu belirten Davis, "Tarafların IŞİD haricindeki gruplara saldırmalarını caydırmak amacıyla koalisyonun bir parçası olan ABD güçlerini konuşlandırarak, gözle görülür bazı adımlar atıyoruz" dedi. Davis, "Bunu bir güvence ve caydırma misyonu olarak yapıyoruz, bu nedenle ek güçler getirdik" ifadelerini kullandı.

'BAŞKALARININ BURAYA İLERLEMESİNE GEREK YOK'

Davis, "Bu yeni bir çaba. İlk kez böyle bir şey yapmak zorunda kaldık; düşmanın Menbic'den temizlendiğinin açık bir sembolü olarak oraya yerleşiyoruz. Başkalarının 'kurtarmak' amacıyla buraya ilerlemesine gerek yok" diye konuştu.

NE OLMUŞTU?

Menbic geçen yıl YPG'nin ağırlığını oluşturduğu, ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri tarafından IŞİD'den temizlenmişti. Türkiye o günden bu yana 'YPG'nin Fırat'ın doğusuna çekilmesi' çağrısı yaparken, son olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan El Bab'dan sonraki hedefin Menbic olacağını söylemişti. Son günlerde, Menbic'de ÖSO'yla SDG arasından çatışma haberleri gelmiş, SDG bazı köyleri Suriye yönetimine teslim edince, Beşar Esad'ın Türkiye'yle YPG arasında 'tampon' olduğu yorumları yapılmıştı. (Dış Haberler)