Yunanistan ordusunu yeniliyor!

Yunanistan'da hükümet orduyu yenilemeye hazırlanıyor. SYRIZIA'DAN karşıt sesler yükseliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ekonomik krizin ve toplumsal buhranın pençesindeki Yunanistan, Silahlı Kuvvetlerini yenilemek için düğmeye bastı. Atina Washington'la temas halinde. Syriza-Bağımsız Helenler (Anel) Hükümetinin gündeminde hava kuvvetleri envanterinin yenilenmesi ve kuvvetlendirilmesi var.

Son zamanlarda Türkiye karşıtı çıkışları ile gündeme gelen Milli Savunma Bakanı Panos Kammenos, Yunanistan Parlamentosu’nda ordunun yenilenmesi için düğmeye basmış olduğunu açıkladı. Atina yakın gelecekte F16 filosunun revize edilmesi kayda değer bir bütçeyi gözden çıkardı. Ayrıca, Yunanistan F35 tipi savaş uçaklarının alımı için de girişimlerini başlattı. Syriza-Anel Hükümeti yeni alımlar öncesinde parlamentonun bilgilendirileceği ve milletvekillerinin onayının aranacağı vaadinde bulunuyor.

İKTİDAR PARTİSİNDE TEPKİ, MUHALEFETTEN DESTEK

Ekonomik açıdan iflasın eşiğinde olan Yunanistan’ın savunma alanındaki yeni adımları ve bu inisiyatiflerin yaratacağı mali külfet iktidar partisi ve sol muhalefet cephesinde tepkilere neden oluyor. Eski Milli Eğitim Bakanı Nikos Filis, bugün ülkenin savunma giderleri için ayıracak ek bir bütçesi olmadığı gerçeğini çok sert sözlerle ülke gündemine taşıdı.

Filis’in düşüncesini SYRIZIA içerisindeki birçok etkili isim paylaşıyor. SYRIZIA’nın paydaşları savaş uçakları için ayrılan bütçenin eğitim ve sağlık gibi çok önemli kulvarlarda kullanabileceği vurgusunda bulunuyor.

SYRIZIA’dan yükselen tepkiler hükümetin küçük ortağı Anel’i oldukça zor durumda bırakıyor. Milliyetçi ve popülist çizgideki parti koalisyonun devamı adına şimdilik bu tepkilere sert tonda cevap vermemeyi yeğliyor.

Hükümetin savunma alanındaki yeni adımı, Yunanistan Komünist Partisi dışındaki muhalefetin diğer partileri tarafından destekleniyor.

Ana muhalefetteki Yeni Demokrasi, Altın Şafak, Merkez Birliği ve diğer partiler son dönemlerdeki gelişmelerin ‘Türkiye tehlikesini’ yeniden gündeme taşıdığını ve bu yüzden de Yunanistan Silahlı Kuvvetleri'nin kuvvetlendirilmesinin çok önemli olduğu vurgusunda bulunuyorlar.