Esad'la YPG Menbic'de komşu oldu

Suriye ordusunun El Bab'ın güneyinde ÖSO ve IŞİD'e karşı ilerleyişi, Türkiye sınırındaki haritayı değiştirdi. Esad, YPG'nin ağırlığını oluşturduğu Amerikan destekli SDG'yle komşu oldu. SDG: Siviller için iyi haber.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye ordusunun, Fırat Kalkanı Harekâtı'nın sürdüğü El Bab'ın güneyinde IŞİD'e karşı ilerleyişi, haritada da bir değişikliğe yol açtı: Beşar Esad yönetimiyle YPG, Türkiye sınırı yakınında 'sınırdaş' oldu.

'İKİ DÜZİNE KÖY IŞİD'DEN ALINDI'

Sahadaki son değişikliklerle, ağırlığını YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'nin kontrolündeki Menbic ile Esad yönetiminin kontrolündeki Halep arasında doğrudan bağlantı kurulmuş durumda. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'ne göre, Suriye ordusu son günlerde IŞİD'den yaklaşık iki düzine köyü alarak Menbic'le komşu oldu.

'SİVİLLER İÇİN ÇOK OLUMLU'

SDG sözcüsü Talal Silo, bu gelişmenin siviller açısından olumlu olduğunu söyledi. Silo, sivillerin eskisi gibi sağlık Halep ve Şam'a gidebileceğine dikkat çekerek, "Bu durum sivillerin çıkarına" dedi. Reuters'a konuşan Silo, "Ticaret ve siviller cephesinden bakıldığında, bu harika bir gelişme. Zira şimdi kuzey kırsalının tümü arasında bir bağlantı var" ifadelerini kullandı.

REUTERS: TİCARET YOLU AÇILABİLİR

Reuters ajansı da, sahadaki bu gelişmenin sürmesi halinde Suriye'nin petrollerinin yüzde 70'inin ve zengin tarım alanlarının bulunduğu kuzeydoğusuyla sanayisinin bulunduğu batısı arasında bir ticaret hattının yeniden açılabileceği yorumunu yaptı.

ŞAM SESSİZ

Esad yönetiminin Halep'ten Manbic'e ilerleyişi, Türkiye destekli ÖSO'nun daha güneye inmesini engellemeyi amaçlıyor. Son gelişme hakkında Şam'dan açıklama yapılmış değil. Devlet medyasında sadece, ordunun El Bab'ın güneyindeki kontrolünü genişlettiği ve son olarak Fikha el Sagira köyünün ele geçirildiği bilgisi yer aldı. (Dış Haberler)

Etiketler Suriye Menbiç YPG Esad PYD