İsveç oryantalizmin gözüne vurdu!

İsveç, mültecilerin entegrasyonu için 'deve parkı' açıyor. Mültecilerin develer konusunda 'tecrübeli' olduklarını söyleyerek bu projeye girişildiğinin söylenmesi, tepkilere yol açtı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsveç'in ikinci büyük kenti Gothenburg'da açılacak olan deve parkının çalışanlarının 'tecrübeli oldukları' iddiasıyla mültecilerden seçilecek olması ülkede tartışmalara yol açtı. Proje sahibi, yapılacak parkın mültecilerin entegrasyonunu kolaylaştıracağını savundu.

'DEVELER HAKKINDA ENGİN BİLGİLERİ VAR'

Gothenburg'un kuzeydoğusunda bulunan ve çoğunluğu mültecilerden oluşan Angered bölgesinde yapılması planlanan 'deve parkı' projesinin arkasındaki Geza Nagy, yerel bir gazeteye verdiği açıklamalarda "Ortadoğu ve Somali'den gelen mültecilerin develer hakkında engin bilgileri var, bu nedenle parkta çalışabilirler" dedi.

Goeteborgs Posten gazetesine göre parkın asıl amacı mültecilere iş sağlamak ve entegrasyon olarak söylendi. Nagy, parkın aynı zamanda turistik bir merkez olacağına inanıyor: "İsveç'te ve dışarıda develer ile ilgili büyük bir ilgi var. Parkın ana geliri de turizmden oluşacak. Japonya, Çin... Tüm dünyadan buraya turist çekmeyi planlıyoruz." Nagy, yerel bir çok destekçilerinin olduğunu vurguladı.

'BU BİR ŞAKA OLMALI'

Eski milletvekili ve işadamı Bert Karlsson, Goeteborgs Posten gazetesine yaptığı açıklamada projenin 'şaka' gibi olduğunu ve asla işe yaramayacağını söyledi.

Projeye dair bir eleştiri de Mid Sweden University turizm araştırmacısı Maria Lexhagen'den geldi. Özellikle İsveç'de deve turizmine dair bir talebin olmadığını söyleyen Lexhagen: "Böyle bir projenin ayakta durmasını sağlamak gerçekten çok zor bir iş" dedi.

Tepkilere rağmen yerel yetkililer de projenin başarılı olabileceğini savunuyor. Gothenburg Sosyal Kurtarma Komitesi Başkanı Marina Johansson: "Biz projeyi sadece mültecileri İsveç toplumuna entegre etmek için düşünüyorduk, ancak turizm açısından da önemli, ziyaretçi çekebilir" sözleriyle projeyi savundu. (DIŞ HABERLER)