Freedom House: Özgürlükler en hızlı Türkiye'de eridi

Freedom House'un yıllık Dünyada Özgürlükler raporu yayınlandı. Rapora göre demokrasisi en gelişmiş ülkelerde bile özgürlüklerde gerileme görülüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Freedom House'un 2016 yılı raporuna göre göre geçen senenin kazananı milliyetçi ve popülist siyaset oldu. Freedom House'un her yıl yayınlanan “Dünyada Özgürlükler” başlıklı rapora göre demokrasinin adım adım gerilediği 11 yıl içinde 2016 yılı sivil özgürlüklerin erozyona uğradığı en belirgin yıl oldu. Rapora göre siyasi haklar ve sivil özgürlüklerde en hızı düşüş 15 temmuz darbe girişiminden sonra Türkiye'de yaşandı.

'BARIŞ VE ÖZGÜRLÜK YERİNE KİŞİSEL DAR ÇIKARLAR ÖNCELİKLİ'

Raporun yazarlarından biri olan Arch Paddington 2016 yılını şöyle anlatıyor, “Bu yıl ortak küresel barış ve özgürlük değerlerini öncelemeyen ve bu kıstasları baz alarak kendi önünde herhangi bir anlamlı kısıtlama koymayarak kendi dar çıkarlarının peşine düşen lider ve ülkelere şahitlik ettik. Bu yeni yükselen trend son çeyrek asırdır devam eden uluslararası düzeni ve temel özgürlüklerle demokrasiye duyulan saygıyı ortadan kaldırdı.”

Bu yüzden “Dünyadan Özgürlükler” raporunda özgür olarak anılan ülkeler listesinde bile gerilemeler görülüyor. Gerileme görülen ülkeler arasında ABD, Güney Kore, İspanya, Tunus, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Fransa, Macaristan, Polonya, Sırbistan Brezilya ve Güney Afrika gibi ülkeler yer alıyor. Rapora göre toplam 67 ülkenin hak ve özgürlükler karnesinde gerileme yaşanırken sadece 36 ülkede kazanım ve ilerleme görülüyor. Dünyadaki 195 ülkenin hepsi değerlendirildiğinde 87 ülke (yüzde 45) özgür, 59 ülke (yüzde 30) kısmen özgür ve 49 ülke (yüzde 25) özgür değil olarak nitelendirildi.

Raporda bugüne kadar sağlam olduğu varsayılan demokrasilerin de özellikle İngiltere'nin AB'den çıkması ve Polonya'nın antidemokratik uygulamaları yüzünden kararsızlık ve endişe hali içinde dibe battığını söyleniyor. Büyük olduğu kabul edilen demokrasilerdeki tereddüt, diğer Avrupa ülkelerinde ve hatta Donald Trump'ın iktidara gelişinde olduğu gibi ABD'de de  yabancı düşmanı ve milliyetçi partilerin yükselişine sebep oluyor.

"TÜRKİYE'DE KATIKSIZ BİR OTORİTERYANİZM YAŞANIYOR"

Freedom House Rusya'nın hem ABD seçimlerine müdahalesinin hem de Suriye rejimine verdiği destekle bir güç zehirlenmesi yaşadığını iddia ediyor. Rusya bu yüzden hem Beşar Esad'a yönelik askeri desteğini arttırdı hem de Kırım'daki işgalini daha da katılaştırdı. Aynı şekilde Çin de uluslararası hukuku hiçbir şekilde dikkate almıyor.

Rapora göre Dünya ülkeleri arasında demokratik özgürlükler bağlamında en fazla gerilemiş olan ülke Türkiye. Kısmen özgür ülkeler listesinde yer alan Türkiye, en özgür ülkenin 100 puanla ölçüldüğü değerlendirmede, 2016 yılı için Türkiye'nin puanı 38 olarak belirtildi.

Raporda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın özellikle 15 Temmuz'dan sonra "katıksız bir otoriteryanizmin tadını çıkardığı" söyleniyor. ABD merkezli insan hakları örgütü, darbe girişiminden sonra yaklaşık 40 bin sivilin tutuklandığını, onlarca gazetecinin cezaevine konulduğunu, yüzlerce medya kuruluşu ve STK'nın kapatıldığını hatırlatarak  ülkenin üçüncü büyük partisinin (HDP) yüzlerce üye ve yöneticisinin hapse atıldığını, yüzbinlerce kamu çalışanının işinden atıldığını vurguluyor. Freedom House bütün bu sebeplerden ötürü Türkiye'yle Avrupa arasında yapılmış olan mülteci anlaşmasını bir utanç kaynağı olarak tanımlıyor. Özgürlük karnelerinde en düşük notlar Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Avrasya bölgelerine ait. (Dış Haberler)