ABD'ye 'Rusya dostu' Dışişleri Bakanı

ABD'de Rex Tillerson'un dışileri bakanlığı Senato'da kılpayı farkla onaylandı. Tillerson, Rusya'da milyarlarca dolarlık anlaşmalara imza atan bir isim olarak tanınıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Donald Trump'ın dışişleri bakan adayı Rex Tillerson Senato'da kıl payı farkla güvenoyu aldı. Senato'daki 11 Cumhuriyetçi senatörün hepsi Tillerson lehine oy kullanırken 10 Demokrat senatörün tamamı da aleyhine oy kullandı.

64 yaşındaki Rex Tillerson Exxon petrol şirketinin yönetim kurulu başkanıydı. Tillerson Exxon'da yöneticiyken ABD dışında Yemen ve Rusya'da da çalıştı. Rex Tillerson, Rusya'nın devlet destekli petrol şirketi Rosneft'le milyarlarca dolarlık anlaşmalar yapmış olmasıyla biliniyor. yapılan anlaşmaya Sibirya'da yapılacak arama, sondaj çalışmaları da dahil.

Rosneft yönetim kurulu başkanı Igor Sechin ile Tillerson yakın dostluğu Cumhuriyetçi bazı senatörlerin de dikkatini çekiyor.  Igor Sechin daha önce Putin hükümetinde başbakan yardımcılığı da yapmıştı.Cumhuriyetçi senatörlerden Matt Rubio ve John Mc Cain Tillerson'un Rusya'yla olan bağları konusundaki rahatsızlıklarını daha önce de dile getirmişti.   Öte yandan Tillerson Rusya'nın 2014'te Kırım'a yaptığı müdahaleyi eleştiren bir konuşma da yapmıştı. Aynı yıl Tillerson Rusya'ya uygulanan yaptırımlara da karşı çıktı. Rex Tillerson aynı zamanda Trump'ın çekildiğini açıkladığı Trans Pasifik Ortaklığını da (TPP) destekliyordu. (BBC)