İngiltere'nin Türkiye'ye sattığı silahlar

Türkiye'nin son aylarda İngiltere'den 200 milyon TL değerinde silah/cephane satın aldığı açıklandı. Türkiye'de bir 'demokrasi krizi' yaşandığını belirten İngiliz sivil toplum kuruluşları tepkili: Türkiye halkının hakları, silah şirketlerinin kârlarından daha önemli.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İngiltere'nin Temmuz 2016-Eylül 2016 arasında Türkiye'ye 50 milyon sterlin (200 milyon TL) değerinde silah/cephane sattığı ortaya çıktı. İngiliz sivil toplum örgütleri, 'Türkiye'ye silah satışlarını insan haklarından daha önemli gördüğü' gerekçesiyle hükümetlerini eleştirdi.

'ÖNCELİKLİ PAZAR' LİSTESİNDE

Ülkenin en etkin gazetelerinden The Guardian'ın haberine göre, İngiltere büyük kısmı 15 Temmuz askeri darbe girişiminden sonra olmak üzere Türkiye'ye şu silahları sattı:

  • ML13 lisansı altında satılan, 26 milyon sterlin değerinde zırhlı levha, çelik yelek ve kask;
  • ML10 lisansı altında satılan, 8.5 milyon sterlin değerinde hava aracı, helikopter ve insansız hava aracı;
  • ML4 lisansı altında satılan, füze, bomba ve 'karşı tedbir' teçhizatı.

Gazetenin haberine göre, İngiltere 2015'ten bu yana Türkiye'ye tam 330 milyon sterlin değerinde silah sattı. Öyle ki, Türkiye, İngiltere'nin Uluslararası Ticaret Kurumu'nun silah ihracatı açısından 'öncelikli pazarlar' listesinde yer alıyor.

'HAKLAR, SİLAH KÂRINDAN ÖNEMLİ'

The Guardian'a konuşan sivil toplum kuruluşlarıysa endişeli. Gazete Türkiye'nin 'Erdoğan'a bakan ve yargıçları seçme gücü veren, başbakanın yetkilerini baltalayan bir anayasa değişikliği sürecinde olduğuna' dikkat çekerken, Silah Ticaretine Karşı Kampanya isimli kuruluştan Adrew Smith endişelerini şu sözlerle dile getirdi:

"Türkiye'deki siyasi durum istikrarsız ve baskı giderek artıyor. Şu an silah satmak yerine tedbirli davranılması ve insan haklarının öne çıkarılması gerekir. Hükümet bize sürekli silah satışı kriterlerinin ne kadar titizce belirlendiğini anlatıyor fakat dünya çapındaki baskıcı ülkeleri silahlandırmaya ve desteklemeye devam ediyor. Darbe girişiminin sonrasındaki dönem Türkiye'de demokrasi erozyonuna sahne oldu ve İngiliz hükümeti bunu meşrulaştırmamalı. Türkiye halkının hakları, silah şirketlerinin kârlarından daha önemli."

'İNGİLİZ HÜKÜMETİ İSTEKLİ'

The Guardian gazetesiyse, ekonomisi AB'den ayrılma (Brexit) kararı nedeniyle ekonomisi olumsuz etkilenen İngiltere'de hükümetin Körfez ve Ortadoğu ülkelerine son aylarda silah satmak için bakanlarını gönderdiğini yazdı. Bir hükümet sözcüsüyse, Türkiye'ye silah satışı hakkında "İngiltere silah satışındaki sorumluluklarını son derece ciddiye alıyor... Risk seviyesi değiştiğinde lisansları askıya aldığımız ya da kaldırdığımız durumların yaşanmışlığı var; yerel durumları sürekli gözden geçiriyoruz" yorumuyla yetindi. (Dış Haberler)