ABD, Trans-Pasifik Ortaklığı'ndan ayrıldı

ABD Başkanı Donald Trump, Trans-Pasifik Ortaklığı'nda çıkılması kararını onayladı. Beyaz Saray'ın internet sitesinden İspanyolcanın çıkarılma kararına ise, İspanya'da hem hükümet hem de muhalefet üyeleri tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Donald Trump, ABD'nin Trans-Pasifik Ortaklığı'ndan (Trans-Pacific Partnership-TPP) çıkmasını onaylayan kararı imzaladı. Trump, başkanlık seçimi kampanyasında TPP'yi ABD için "potansiyel felaket" olarak nitelendirmişti.

TPP anlaşması 2015 yılında eski ABD Başkanı Barack Obama tarafından imzalanmıştı. Dünya ekonomisinin yüzde 40'ini kapsayan TPP'de Japonya, Malezya, Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada, Meksika, Brunei, Vietnam, Şili, Singapur gibi ülkeler bulunuyor.

İSPANYOLCANIN KALDIRILMASINA TEPKİ

Habertürk gazetesinin haberine göre, ABD Başkanı Trump'ın, Beyaz Saray'ın resmi internet sayfasından İspanyolca'nın kaldırılmasına İspanya'dan tepki geldi.

İspanya Dışişleri Bakanı Alfonso Dastis, konuyla ilgili yöneltilen soru üzerine, "Beyaz Saray'ın internet sayfasının yönetimi ABD'nin iç konusu ama üzüntü duyduk" dedi. ABD'de İspanyolca konuşan 52 milyon kişinin yaşadığını belirten Dastis, "İspanyolca'nın kaldırılması bize iyi bir fikir gibi gelmiyor. ABD'da yaşayan İspanyolca dili kullanan vatandaşlarla diyalog yolları ne kadar çok açık olursa o kadar iyidir" şeklinde konuştu.

Ana muhalefette bulunan Sosyalist İşçi Partisi (PSOE), Beyaz Saray'ın sitesinden İspanyolca'nın kaldırmasıyla ilgili hükümet yetkililerinin cevaplaması için soru önergesi sunacağını duyurdu. PSOE'de yaşanan liderlik yarışının güçlü adaylarından Endülüs Özerk Yönetimi Başkanı Susana Diaz, kararı "tolerans gösterilemeyecek bir saldırı" olarak değerlendirdi.

Diaz kararın, ABD'deki "Hispanik toplumunun ortadan kaldırılması anlamına geldiğini" öne sürdü.