İran Cumhurbaşkanı Ruhani: Teröristleri destekleyen bazı ülkeler Astana’da olmayacak

İran, Rusya ve Türkiye'nin etkin güçler olduğunu söyleyen İran Cumhurbaşkanı Ruhani, üç ülkenin Suriye'deki savaşı bitirebileceğini söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, basın toplantısı düzenledi. Ruhani, yerli ve yabancı basın mensuplarının katıldığı toplantıda gündeme ilişkin konuları değerlendirdi.

İran, Türkiye ve Rusya'nın Astana görüşmeleri için büyük çaba sarf ettiğini söyleyen Ruhani, "Tüm çabamız Astana'nın Suriye'deki tüm sorunların çözümü için bir başlangıç olup son adım olmamasına yöneliktir" dedi.

Suriye'de ilan edilen ateşkes görüşmelerini hatırlayan İran Cumhurbaşkanı Ruhani, "İran, Türkiye ve Rusya birlikte, Halep ve Suriye'de ateşkes sağlayabiliyorsa; bu mesele, bu üç ülkenin etkin güç olduğu ve bu işi birlikte çözebileceğiniz gösteriyor" şeklinde konuştu.

'TERÖRİSTLERİ DESTEKLEYEN ÜLKELER ASTANA'DA OLMAYACAK'

Astana’da görüşmelerinin geçmiştekilerden farklı olduğunu belirten Ruhani, “Bugüne kadar Suriye müzakereleri, ağırlıklı olarak yurtdışındaki muhalif gruplarla yapılıyordu. Ancak bu kez müzakereler sahnedeki gruplarla yapılacak. Bu yüzden gerçek ve ciddi müzakereler yapılabilir. Faaliyetleri yıkıcı olan ve teröristleri destekleyen bazı ülkeler Astana’da olmayacak” ifadelerini kullandı.

'KİMSE SURİYE HALKI ADINA KARAR ALAMAZ'

Kimin devlet başkanı olacağına ancak Suriye halkının karar verebileceğini dile getiren Ruhani, “Kimse Suriye halkı adına karar alamaz. Bizler özgür bir seçim yapılması için şartları hazırlamalıyız, halkın oyu ve düşüncesi ne yönde olursa saygı göstermeliyiz” diye konuştu. (DHA)