Kıbrıs'ta harita değiş tokuşu yapıldı

Cenevre’de Kıbrıs olumlu bir hava içerisinde sürüyor. BM'nin arabulucuğu olduğu görüşmelerde bir ilk yaşandı, harita değiş tokuşu yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

CENEVRE - Kıbrıs'ta liderler, 42 yıllık sorunun çözümü için kritik önem taşıyan müzakereler için İsviçre'deki Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde bir araya geldi. Cenevre’de başlayan üç günlük görüşmelerin ilk aşaması ise olumlu geçti. Görüşmeler sürerken, 1976 yılından sonra bir ilk yaşandı, iki toplum birbirine çözüm için harita sundu. Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde iki tarafın haritaları masaya konuldu ve haritalar BM tarafından emniyetli bir kasaya yerleştirildi.

BM’nin Cenevre yerleşkesindeki tarihi olay TS ile 21.50’de gerçekleşti. Olaya Kıbrıs’ın iki lideri, yardımcıları ve BM yetkilileri tanıklık etti. Gelişmeyi ilk olarak Kıbrıs Türk lideri temsilcisi Barış Burcu açıkladı. Ardından Kıbrıs Rum sözcüsü Nikos Hristodoulidis de gelişmeyi doğruladı. Kıbrıs Türk lideri temsilcisi Barış Burcu, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Rum lideri Nikos Anastasiadis'in, kendi haritalarını BM Genel Sekreteri Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'ye sunduklarını belirterek, "Haritalar şu an tamamen BM’nin tasarrufundadır" dedi. Haritaları iki taraftan sadece iki haritacı gördü. Haritalar ardından BM kasasına kaldırıldı.

'HARİTADA BAZI ŞERHLER VAR'

Hristodulidis Kıbrıs Rum tarafının yeni haritalarla ilgili bazı şerhleri söz konusu olduğunu belirtti.  Bu şerhler de yazılı olarak kayıt altına alındı. Hristodulidis ayrıca sunulan haritalardaki oranların geçtiğimiz haftalarda Mont Pelerin’de varılan anlaşmaya uygun olduğunu vurguladı. Kıbrıs görüşmeleri bugün garanti-güvenlik zirvesiyle devam edecek.

Kıbrıs'ta yeni harita masadaKıbrıs'ta yeni harita masada