Libya’daki Roma Kalıntılarının Gönüllü Koruyucuları

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da yaşanan siyasi krizden payını tarih de alıyor. Ancak Libya'da tarihe gönül verenler tarihi Roma kalıntılarını koruyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Libya'da tarihe gönül verenler Roma kalıntılarını koruyor. The National'dan Leptis Manga'nın haberine göre, Ali Hribish'in öncülük etmesiyle bir araya gelen gruplar Libya’nın antik şehri Leptis Magna’ya hâkim olan Septimius Severus’u korumaya çalışıyor.  50’li yaşlarında bir eski elektrik şirketi çalışanı Hribish,  2011 yılında eski lider Muammer Kaddafi’nin düşüşünden beri ülkeyi sarsan karışıklığın ortasında, antik kentin yağmalanmadan korumak için Roma kentinin olası kurtarıcısı haline gelmiş durumda. Arkeoloji konusunda herhangi bir geçmişe sahip olmamasına rağmen, Hribish, kendilerini antik Roma kentini, Unesco Dünya Miras alanı olacak şekilde korumaya adamış bir grup gönüllüyü bir araya topladı.

Başka gruplar, bankaları ve kamu binalarını korumak için silahlı gruplar kurarken Hribish’in grubu tarihi kalıntıları korumak istemişler. Gruba ilk katılan savaşçılardan biri olan Ashraf Muhammed (33): "Aklımıza hemen Leptis Magna geldi. Bir banka yeniden inşa edilebilir, ancak anıtlarımız ve tarihimiz değiştiremeyeceğimiz şeylerdir.’" diyerek özetliyor durumu.  (HABER MERKEZİ)