Romanya'da Türk başbakan teklifine veto

Seçimleri kazanan sosyal demokratlar Romanya'da ilk kez hem kadın hem Müslüman hem de Türk bir başbakan önerdi. Sevil Shhaideh ismi Cumhurbaşkanı tarafından reddedildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Romanya'da, 11 Aralık'ta yapılan genel seçimin galibi Sosyal Demokrat Partinin (PSD) Tatar Türkü Sevil (Canbek) Shhaideh'nin başbakan olması önerisi, Alman kökenli Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis tarafından reddedildi.

Iohannis, yaptığı açıklamada, Sevil Shhaideh'nin 'başbakan olması ve olmaması yönündeki tartışmaları dikkatlice tarttığını' ve milletvekilini, başbakanlığa aday göstermeme kararı aldığını söyledi. Romanya Cumhurbaşkanı, PSD'ye başbakanlık görevi için yeni bir isim önermesi çağrısında bulundu.

TARİH PROFESÖRÜ KARPAT'IN AKRABASI

PSD'nin lideri Liviu Dragnea, geçen hafta partisinin başbakan olması için Tatar Türkü olan Sevil Shhaideh'yi önerdiğini duyurmuştu. Romanya basınında Dragnea'nın önerisi son dakika olarak duyurulmuş, Sevil Shhaideh'nin göreve getirilmesi durumunda Romanya'da ilk kez hem kadın hem Müslüman hem de Tatar Türkü bir başbakan olacağı yorumları yapılmıştı.

Sputnik'in haberine göre tarih profesörü Kemal Karpat'ın akrabası olan Sevil Shhaideh, 2012 yılında devlet sekreterliği görevinde bulunmuş, 2015 yılında Victor Ponta hükümetinde kalkınma bakanlığı yapmıştı. (HABER MERKEZİ)

Etiketler Romanya