KKTC’de siyasal depremin ayak sesleri

KKTC siyasetinde yıllarca söz sahibi olmuş merkez partiler güç kaybediyor. Halkın Partisi, KKTC'nin yeni parlayan "yıldızı" olarak görülüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yeni yılda KKTC'yi yeni siyasi depremler bekliyor. Adanın kuzeyinde basına yansıyan, büyük bir araştırma şirketi tarafından yapılan kamuoyu araştırmasının sonuçlarına göre bugünkü Mustafa Akıncı'yı cumhurbaşkanlığına taşıyan Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), erken seçim durumunda barajın altında kalıyor. İktidarda bulunan Demokrat Parti (DP) ise parlamentoya girebilmek için büyük bir mücadele veriyor.

Kıbrıs’ta günlük yayın yapan Diyalog Gazetesi’ne yansıyan verilere göre, olası bir erken seçim durumunda en büyük dört partinin oy oranları şu şekilde karşımıza çıkıyor:

Halkın Partisi (HP): Yüzde 38,1

Ulusal Birlik Partisi (UBP): Yüzde 26,7

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP): Yüzde 19,6

Demokrat Parti (DP): Yüzde 5,2

Toplumcu Demokrasi Partisi(TDP): Yüzde 2,7

Araştırmaya katılan Kıbrıslı Türklerin gerekli gördüğü değişikliklerin gerçekleşmesi, hangi hükümet şekliyle mümkün olacağı ile ilgili görüşlerine ilişkin dağılım incelendiğinde  yüzde 64,1’i tek başına iktidara gelecek bir partinin oluşturacağı hükümet ile mümkün olacağını ifade ederken, buna karşılık yüzde 35,9’u iki veya daha fazla partiden oluşan bir koalisyon hükümeti ile mümkün olacağını belirtiyor. Araştırmaya katılan halkın şimdiki hükümetin başarı düzeyini nasıl gördüğü sorulduğunda katılımcıların yüzde 59’u başarısız olduğunu ifade ederken,  yüzde 16,7’si kısmen başarılı olduğunu ve yüzde 4,3’ü ise başarılı olduğunu belirtiyor.

Söz konusu araştırmada halkın yüzde 52,9’u erken seçim yapılsın derken yüzde 34,3’ü erken seçim yapılmasını istemediğini ifade ediyor.

Ankete katılanlara ülkenin en büyük sorununun ne olduğu sorulduğunda yüzde 34’ü Kıbrıs sorunu olduğunu ifade ederken, yüzde 28’i trafik sorunu ve yüzde 27’si eğitim sorunu olduğunu ifade ediyor. Yine %18’i partizanlık, % 18’i de yolsuzluk olduğunu belirtiyor.

KUDRET ÖZERSAY ETKİSİ

Yeni anket Kıbrıs Türk siyaset sahnesinin önemli gelişmelere sahne olabileceğini gösteriyor. KKTC'nin eski müzakerecisi, akademisyen Kudret Özersay tarafından kurulan Halkın Partisi, kısa zamanda birinci parti konumuna erişmiş durumda. Her geçen gün ektin bir dinamik geliştiren, merkezi kulvardaki parti, olası bir erken seçim sürecinde tek partili hükümet hedefine oldukça yaklaşmış gözüküyor.

Diğer yandan KKTC siyasetinde gelişmeler açısından belirleyici olan bir başka unsur söz konusu. Mevcut partiler ve siyasi yapılar her geçen gün ile beraber kan kaybediyor. KKTC solunun büyük partisi CTP, eski ve başarılı günlerinden uzak bir tablo çiziyor. Aynı şekilde, diğer sağ ve sol partilerde büyük kan kaybı yaşıyor.