Erdoğan Çipras'a randevu vermiyor

Kıbrıs zirvesine günler kala iki ülke arasındaki diplomasi trafiği yoğunlaşıyor. Atina'nın hedefi Cenevre öncesi iki liderin görüşmesi.

Google Haberlere Abone ol

ATİNA- Yunanistan hükümeti 12 Ocak’ta Cenevre'de yapılacak Kıbrıs zirvesi öncesinde Başbakan Aleksis Çipras ile Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın görüşüp görüşmeyeceğini konuşuyor. Atina’daki son bilgiler Ankara’nın bu teklife soğuk yaklaştığı yönde.

Hükümetten büyük basın kuruluşlarına yansıtılan son bilgilere göre, dışişleri bir aydır Çipras ile Erdoğan’ı bir araya getirmek için yoğun mesai sarf ediyor. Ancak Ankara Atina’nın bu çabalarına henüz olumlu cevap vermiş değil.

Yunanistan Hükümetinin geçtiği son bilgilere göre önümüzdeki günlerde Dışişleri Bakanlıkları düzeyinde temaslar gerçekleştirilecek. Bu çerçevede, Ankara ve Atina önemli misafirler ağırlamaya hazırlanıyor. Diplomatların iki başkentte gerçekleştireceği ziyaretlere bağlı olarak önümüzdeki günlerde Çipras-Erdoğan görüşmesi gündeme gelecek.

Atina’daki kaynaklar görüşmenin Ocak ayının ilk günlerinde gerçekleştirebileceğini vurguluyor. Aynı kaynaklar, Erdoğan-Çipras görüşmesinde Yunanistan’ın Kıbrıs’taki garanti sisteminin feshi seçeneğini gündeme getireceğini belirtiyor.

Bu arada, Kıbrıs’taki son gelişmeler Atina’da yakinen takip ediliyor. Dün iki liderin buluşmasından sonra, Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı'nın kamuoyu ile paylaştığı mesajlar Atina’da olumlu yankı bulmadı. Akıncı’nın garantiler ısrarı Yunanistan açısından Kıbrıs Meselesinde büyük bir sorun olarak ele alınıyor.

RUM LİDERLİĞİ: SORUMLULUK ANKARA'DA

Önümüzdeki günlerde Atina ile Kıbrıs Müzakerelerindeki son gelişmeleri masaya yatıracak olan Kıbrıs Rum liderliği Ankara’ya önemli mesajlar gönderiyor.

Kıbrıs Rum basınına konuşan Hükümet Sözcüsü Nikos Hristodoulidis Kıbrıs meselesinde son kararın Ankara’ya ait olduğunu vurguluyor. Cenevre’de yapılacak görüşmelere değinen Hristodulidis, “Hedef, 5 konuda birden anlaşma ve yakınlaşmalar sağlamaktır” dedi. Hristodulidis “Bunun başarılabilmesi için müzakerecilerin Cenevre’ye kadarki görüşmelerinde, böyle bir gelişmeyi mümkün kılacak ilerlemeyi kaydetmesi lazım. Harita teatisi yapılacağı da unutulmamalı” ifadesini kullandı.

Müzakerelerde bugüne kadar kaydedilen ilerlemeyi “tatmin edici” bulmayan Hristodulidis, “Cenevre hedefinin başarılabilmesi için mümkün olduğunca çok ilerleme istiyoruz. Olumlu sonuca varabilmemiz için devam eden görüşmelerde altyapı olmasını umuyoruz” dedi. 12 Ocak’ta başlayacak konferansta “sadece güvenlik ve garantiler konusunun ele alınacağını” savunan Rum sözcü “Bu nedenle başka başlıklarda çok sayıda açık konu olursa, olumlu sonuca varma hedefi daha zordur” ifadesini kullandı.

Hristodulidis, şöyle devam etti: “Kıbrıs’ta garantiler veya Türk askerinin kalması aracılığıyla garanti haklarında ısrar edilmesi kabul edilemez. Bu tür, Türk hükümeti tarafından ortaya konulursa, olumlu sonuca gidilmeyecek ve sorumluluğunu da Türkiye taşıyacak.”

Etiketler Kıbrıs Yunanistan