BM'den İsrail yerleşimlerini durdurma kararı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde, İsrail'in Filistin topraklarındaki yerleşim faaliyetlerini durdurmasını öngören tasarı kabul edildi. İsrail ise karara ve veto hakkını kullanmayan ABD'ye tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK), İsrail'in Filistin topraklarındaki yerleşim faaliyetlerini durdurmasını öngören tasarı oylandı.

BMGK üyesi 15 ülkeden 14'ü tasarı için "evet" oyu kullanırken, daimi üyelerden ABD "çekimser" oy kullandı. ABD'de başkanlık seçimlerini kazanan Donald Trump'ın İsrail'in yasadışı yerleşimlerini destekleyeceğini açıklamasının ardından Obama yönetiminin kararda veto hakkını kullanmaması dikkat çekti.

Kararda İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarındaki, yasadışı yerleşim faaliyetlerinin "hemen ve tamamen" durdurması öngörülüyor.

'ABD BİZİ HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRATTI'

İsrail'in BM Daimi Temsilcisi Danny Danon, BMGK'nin kararını ve veto hakkını kullanmayan ABD'yi eleştirdi. Danon, "Ne Güvenlik Konseyi ne de UNESCO, İsrail halkı ile İsrail toprakları arasındaki bağları koparamaz" dedi.

İsrail'in müttefiki olan ABD'nin karar tasarısını veto etmesini beklediklerini söyleyen Danon, sonucun hayal kırıklığı olduğunu belirtti.

Danon, Donald Trump'lı yeni ABD yönetimiyle ve görev süresi 1 Ocak'ta bitecek olan Ban Ki Moon'un yerine gelecek yeni BM Genel Sekreteri Antonio Guterres ile birlikte, BM ve İsrail ilişkilerinin başka bir çağa gireceğini öne sürdü. (NEW YORK/DHA)