Halep'te tahliye operasyonu

Halep'in doğusundaki tahliyeler sabah yaşanan gerilimin ardından yeniden başladı. Rusya, 5 bin muhalif ve ailesinin tahliyesinin başlatıldığını açıkladı. BM'ye göre toplam sayı 50 bini geçecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Halep'te tarafların dün gece yeniden uzlaşması sonrası ateşkesin öngördüğü tahliyeler nihayet başlıyor. Birleşmiş Milletler, kentin doğusunda silahlı güçlerin elinde kalan son bölgeden tahliye edilecek kişilerin sayısının 50 bini bulacağını açıkladı.

RUSYA: 5 BİN MUHALİFİN TAHLİYESİ BAŞLADI

Sabah saatlerinde yaralıları taşıyan ilk konvoya ateş açılması sonrası yaşanan gerilimin ardından, Rusya Savunma Bakanlığı, 5 bin muhalif ve ailesinin tahliyesinin başladığını duyurdu. Suriye devlet televizyonu da, tahliyeleri gerçekleştirecek yeşil otobüslerin Halep'in doğusuna girdiği görüntüleri yayınladı. 20 otobüsün, silahlı güçlerin kontrolündeki bölgeye giriş yaptığı belirtildi.

'TAHLİYE YENİDEN BAŞLADI'

Reuters ambulansların yeniden harekete geçtiğini duyururken, Guardian muhabiri Kareem Shaheen de, "Halep'te tahliye operasyonu başlıyor! Ambulanslar doğu Halep'e doğru ilerliyor" mesajıyla tahliyenin yeniden başladığını açıkladı.

KIZILHAÇ: 200 YARALI TAHLİYE EDİLECEK

Uluslararası Kızılhaç sözcüsü de The Guardian'a, "Operasyon başlıyor, ambulanslar harekete geçti" açıklaması yaptı.

200 yaralının Kızılhaç tarafından tahliye edileceği belirtiliyor.

KIZILAY DA AMBULANS GÖNDERDİ

Şam Cephesi (eski adıyla El Nusra) bir yetkilisiyse, Türkiye Kızılayı'nın ambulanslarının da operasyona katıldığını söyledi.

Reuters ajansı, Türkiye'den bir yardım konvoyunun da Cilvegözü sınır kapısından geçerek Suriye'ye doğru yola çıktığını duyurdu.

ATEŞ AÇILDI

Sabah saatlerinde, yaralıları taşıyan ilk konvoya ateş açılmıştı. El Cezire'ye göre 1 sivil öldü, 2'si sivil savunma görevlisi 4 kişi yaralandı. Saldırının ardından konvoy kuşatma altındaki bölgeye geri döndü.

YENİ ATEŞKES 02.30'DA BAŞLADI

Suriyeli bir yetkili Reuters'a, kentin doğusundaki silahlı grupların çıkışını organize etmek için operasyonun bu sabah başlatıldığını söylemişti. Silahlı gruplardan bir yetkili de yeni ateşkesin dün gece yerel saatle 02.30'da devreye girdiğini açıkladı.

Uluslararası Kızılhaç da, silahlı grupların kendi çalışanlarından ve Suriye Kızılhaçı'ndan yaralıların Doğu Halep'ten çıkarılması için yardım istediğini duyurdu. Kızılhaç bölgede 100 gönüllü ve 10 ambulansı hazır bekletiyor.

NE OLMUŞTU?

Suriye ordusu, dört yıldır silahlı grupların elinde olan Halep'in doğusunda önceki gece zafer ilan etmişti. Silahlı gruplar çok küçük bir alana sıkışırken, Türkiye'yle Rusya bu kişilerin yanı sıra yaralıların ve sivillerin tahliyesi için anlaşmıştı. Sağlanan ateşkes çerçevesinde, tahliyelerin dün sabah başlatılması bekleniyordu.

Ancak gün içinde çatışmalar yeniden patlak verdi; Suriye ordusu silahlı kişileri ateşkese uymamakla, silahlı gruplar da Şam'ın müttefiki İran'a bağlı milisleri tahliyeleri geciktirmekle suçladı.

Gün içinde Türkiye, Rusya, İran ve ABD Dışişleri bakanları arasında yürütülen telefon trafiği sonrasında gece geç saatlerde yeniden uzlaşıldı.

Yeni anlaşmaya göre, İran'ın talebi doğrultusunda, Türkiye sınırında silahlı kişilerin elinde olan İdlib vilayetindeki yaralı Şii milislerin de tahliye edileceği açıklandı. (Dış Haberler)