İran'dan ABD'ye nükleer rest

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, nükleer denizalti iticileri sipariş etti. Tahran'ın ABD'nin oyalama taktikleri uygulamasından rahatsız olduğu belirtiliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, nükleer denizalti iticileri sipariş etti. Ruhani, ABD'yle imzalanan Kapsamlı Ortak Eylem Planı'nın uygulamaya geçilmesinde sürekli yaşanan gecikmeler sonucu ülkenin Atom Enerji Kurulu'na denizaltıları nükleer iticiyle donatmaları talimatını verdi.

Hasan Ruhani, İran Atom Enerjisi başkanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Ekber Salihi'ye iticilerin araştırma bilim ve merkezlerinin desteğiyle planlama ve tasarımının yapılması talimatını verdi. Ruhani aynı şekilde iticiler için yakıt üretilebilmesi için de araştırma yapılmasını talep etti.

Hasan Ruhani, planın etkin bir şekilde uygulanmasıyla ilgili Ulusal Güvenlik Konseyi ve Danışma Meclisi'nin durumu yakından takip ettiğini ifade etti. Ruhani'ye göre Danışma Meclisi ve Ulusal Güvenlik Konseyi anlaşmanın ihlali konusunda ve bankacılık ilişkilerini düzenlemesiyle ilgili maddelerde oyalama taktiği gütmesinden rahatsız.

Nükleer denizaltıi iticileri araçların içine elektrik üretmek için kullanılan nükleer reaktör olma özelliğini taşıyor.  1 Aralık 2016'da ABD Temsilciler Meclisi ve Senato  İran Yaptırımlar Yasası'nın 10 sene daha uzatılmasına karar vermişti. (Dış Haberler)

İran ABD'ye sert çıktıİran ABD'ye sert çıktı