İran ABD'ye sert çıktı

Ruhani, ABD’nin yaptırımları uzatmasını anlaşmanın ihlali olarak göreceklerini söyledi. ABD yaptırımları on sene daha uzattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, İran’a karşı ABD’nin aldığı yaptırım kararının  uzatılmasını ser bir dille eleştirdi.  "Anlaşmanın ihlal edilmesine katlanamayız" diyen Ruhani, Başkan Barack Obama tarafından onaylanıp yürürlüğe konulması durumunda ülkesinin buna mutlak bir şekilde karşılık vereceğini ifade etti.

Meclis genel kurulunda konuşan Ruhani, “İran hiçbir zaman nükleer anlaşmayı ihlal eden olmadı ve olmayacak. Verdiğimiz taahhütlerimize bağlıyız. Ancak İran Cumhurbaşkanı olarak açıkça söylüyorum anlaşmanın p5+1 ülkelerinden her hangi biri tarafından ihlal edilmesine katlanamayız ve ona uygun bir yanıt veririz”  dedi.

İran yaptırımlar Yasası (ISA) ilk defa 1996 yılında yürürlüğe konmuştu. 14 Temmuz 2015'te imzalanan Ortak Eylem Planı'nın ardından ABD'nin İran'a yönelik yaptırımları kaldırması bekleniyordu.  Perşembe günü (1 Aralık 2016'da) ise ABD Temsilciler Meclisi ve Senato ISA'nın on sene daha uzatılmasına karar verdi. ABD yetkilileri bu kararın nükleer anlaşmayla ilgili olmadığını iddia ediyor İran Atom Enerjisi başkanı ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ali Ekber Salihi, "karar uygulamaya geçerse bu açık bir ihlaldir" dedi

Dini lider Ayetullah Ali Hamaney  ise daha önce Kasım ayında yayptığı bir açıklamada aptırımların süresin,in uzatılmasının tahran tarafından nükleer anlaşmanın ihlali olarak görüleceğini vurgulamıştı.

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü“Behram Kasımi ise, İran'ın kendine ait bütün taahütleri yerine getirdiğini ama her duruma karşı hazırlıklı olduklarını, ulusal çıkarlarını her koşulda  ulusal çıkarlarını her koşulda koruyacaklarını ifade etti.

ISA'nın uzatılmasının Reformcu Cumhurbaşkanı HsanRuhani'nin de koltuğunu zora sokması bekleniyor. bundan henüz bir hafta önce Ruhani, Hamaney tarafından "fazla ABD dostu olmakla" suçlanmıştı. Ali Hamaney, Ruhani'yi anlaşma Ocak'ta imzalanmış olmasına rağmen ülkenin yaşam koşullarında hızlı bir iyileşme sağlayamadığı için eleştirmişti.

(DIŞ HABERLER)