KKTC Cumhurbaşkanı: Kış saati kararı gözden geçirilmeli

KKTC'de kış saatine geçilmemiş olması büyük bir siyasi krize dönüştü. Cumhurbaşkanı "karar gözden geçirilmeli" diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kıbrıs’ın kuzeyinde geçen hafta gerçekleşen büyük trafik kazasında lise öğrencilerinin hayatını kaybetmesi sonucu ortaya çıkan siyasi tansiyon her geçen gün büyüyor. Grev dalgası ve sokak eylemleri ile seslerini yükselten muhalefet ve sendikalar hükümetten trafik kazasında sorumluluğu bulunan üç bakanın istifasını talep ediyor. Muhalefet cephesi ayrıca, Kıbrıs’ın kuzeyinde kış saati uygulamasının yeniden uygulamaya sokulmasını talep ediyor.

Bugün öğlen saatlerinde Başbakanlık binası önünde göstericilerle polis karşı karşıya geldi. Çıkan arbedede polis memurları ve göstericiler tartaklandı ve yaralandı. Polis üç göstericiyi göz altına aldı.

Aynı saatlerde, Kıbrıs’ın kuzeyinde birçok alanda hayat durdu. Sendikalar grev çağrısı yaparken Ercan Havalimanında uçuşlar belirli saat dilimlerinde gerçekleştirilmedi.

Gün geçtikçe yayılan grev dalgası ve gösterilerin önümüzdeki günlerde de sürmesi planlanıyor.

CUMHURBAŞKANI KAYGILI

Kıbrıs’ın kuzeyinde yayılan tepki ve protesto dalgası ile ilgili kaygılarını kamuoyuyla paylaşan Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, “Devam eden eylemleri ve zaman zaman yaşananları endişeyle izliyorum. Trafik kazasında arkadaşlarını kaybeden öğrencilerimizin trafik güvenliği talepleri, eksiksiz tüm toplumumuzun ortak talebidir. Yılların birikmiş sorunlarından biri olan trafik güvenliği konusunda, ciddi bir eylem planı ve stratejik hedefle hareket edilmesinin zamanı çoktan gelmiştir. Daha fazla geç kalma lüksümüz yoktur” dedi.

Açıklamasının devamında Akıncı Hükümetin saat düzenlemesi konusundaki kararına gösterilen tepki, mesai saatleri ve ders başlama saatleriyle ilgili yeni ek düzenlemelere karşın devam ettiğinin anlaşıldığını vurguladı ve bu yıl saat diliminin değişmemesi yönünde alınan karar, yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

Akıncı son gelişmelerle ilgili kaygısını şu şekilde açıkladı: “Tüm toplumsal kesimlerle hükümetin, tepkiler daha fazla üzücü sonuçlar doğuracak noktaya gelmeden, sağlıklı ve açık bir diyalog başlatmasının önemi büyüktür. Unutmayalım ki hükümetiyle, meclisiyle, muhalefetiyle, sivil toplum örgütüyle, sendikasıyla, öğrencisiyle, polisiyle, öğretmeniyle birbirimize ihtiyacımız var. Birbirimizi kırmadan dökmeden, incitmeden konuşmalı, dinlemeli, anlamalı ve akıl yolunda çözüm için buluşmalıyız”.

HÜKÜMET TEZLERİNDE ISRARCI

Muhalefetin tepkisi ve sokakta yayılan eylemlere karşın Ulusal Birlik Hükümeti (UBP)- Demokrat Parti (DP) Azınlık Hükümeti tezlerini korumakta ısrarcı.

Başbakan Hüseyin Özgürgün kış saati kriziyle ilgili olarak

“Güney bizle neyi paylaştı. Bir GSM işini bile halledemedi … Avrupa saati değil Güney saatidir istenen … Saatte geri adım teknik olarak mümkün değil. Tamamen teknik bir mesele, siyasi bir konuya dönüştürüldü” çıkışını gerçekleştirerek, hükümetin tezlerinden geri adım atmayacağı mesajını verdi.

Son açıklamasında Özgürgün Yaşanan kaza sonrasın daha altı aylık olan hükümetin istifasının istendiğini, bunun doğru bir yaklaşım olmadığını vurguladı. Özgürgün, Bütçesini bile yeni kullanmaya başlayan, projelerini gerçekleştiremeyen bu hükümeti istifaya davet edildiğini hatırlattı. Yaşanan gelişmeler üzerinden bazı kesimler siyaset üretttiğini ifade eden Özgürgün, öğrencilerin istismar edildiğini söylerek “Bizim çekindiğimiz Bir şey yoktur. Konuşmuyorsak ortamın gerilmesini istemediğimizdendir. Bakanları ben atadım, evet bir sorumluluk olsaydı gereken yapılırdı. Fakat 6 aylık bir hükümet var ortada. Bu noktada görevden alınmaları konuşulmamıştır” dedi.