Halep'te son durum: 'Köşeye sıkıştılar'

Suriye ordusu, ülkenin ikinci büyük kenti Halep'te silahlı grupların elinde tuttuğu bölgelerin yüzde 70'ini geri aldı. Silahlı muhalefetin 'köşeye sıkıştığı' yorumu yapılıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye'deki iç savaşta gözlerin çevrildiği Halep'te Suriye ordusunun ve sahadaki müttefiklerinin ilerleyişi sürüyor. Silahlı grupların, kentin doğusunda yaklaşık beş yıldır ellerinde tuttuğu bölgelerdeki kayıpları dün geceki gelişmelerle birlikte yüzde 70'e ulaştı.

ORDU, EL ŞAAR VE ESKİ KENTE DE GİRDİ

Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Suriye ordusunun Halep Uluslararası Havaalanı'na  doğusunda kilometre mesafedeki stratejik El Şaar dahil beş bölgeyi daha ele geçirdiğini duyurdu. Ordunun, Halep'in eski kentine de girdiği belirtiliyor. Buna göre, Şam yönetimi Doğu Halep'te silahlı grupların elindeki bölgelerin yaklaşık dörtte üçünü geri almış oldu.

'İYİCE KÖŞEYE SIKIŞTILAR'

Reuters'a konuşan bir muhalif komutan Halep'i 'hiçbir zaman terk etmeyeceklerini' söylese de, silahlı grupların giderek zor durumda olduğu belirtiliyor. Gözlemevi'nin başkanı Rami Abdel Rahman, ordunun muhalifleri 'iyice köşeye sıkıştırdığını' söyledi.

SİVİLLER DÖNMEYE BAŞLADI

Tahminlere göre, silahlı grupların elinde kalan bölgelerde yaklaşık 100 bin sivil bulunuyor. Bu bölgelerden gıda sıkıntısı haberleri gelirken, ordunun geri aldığı bölgelerde yaşayan sivillerin evlerine dönmeye başladığı belirtiliyor.

RUSYA: ABD ZAMAN KAZANDIRMAYA ÇALIŞIYOR

İngiltere ve Fransa'nın girişimiyle Halep'te kuşatma altındaki bölgelere insani yardım götürmeyi amaçlayan tasarı, pazartesi günü BM Güvenlik Konseyi'nde Rusya ve Çin'in vetosuyla karşılaşmıştı. Beşar Esad yönetiminin en güçlü müttefiki olan Rusya, vetoyu eleştiren ABD'yi 'Halep'te muhaliflere zaman kazandırmaya çalışmakla' suçlamıştı.

ŞAM: ATEŞKES YAPMAYIZ

ABD, bugün Cenevre'de muhaliflerin geri çekilmesiyle ilgili Rusya'yla yapılacak toplantıyı da iptal etti. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov konu hakkında, "Bu, muhaliflerin nefes alması ve toparlanması için zaman kazanma adımına benziyor" derken, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry bu ithamı reddetti. Suriye Dışişleri'yse, ülkenin ikinci büyük kenti olan Halep'te 'teröristlerle ateşkesi' reddedeceklerini vurguladı. (Dış Haberler)