KKTC halkı sivil itaatsizliği tartışıyor

KKTC'de 3 kişinin hayatını kaybettiği trafik kazasının ardında hükümete olan tepki devam ediyor. Halk arasında sivil itaatsizlik eylemleri tartışılırken, hükümet polisiye önlemleri arttırıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC), geçen hafta yaşanan trafik kazasında 2'si lise öğrencisi 3 kişinin ölümü, siyasi ve sosyal boyut kazandı. Yolların bakımsızlığı ve kış saati uygulamasının Türkiye ile paralel olarak kaldırılmasına tepki çekmeye devam ediyor.

Kazanın ardından geçen bir haftalık sürede KKTC gündemini yeni bir olgu işgal etmeye başladı: Sivil itaatsizlik. Kazadan sorumlu görülen bakanların “İstifa etmeyeceğiz” mesajları karşısında sivil toplum örgütleri, sendikalar ve bazı siyasi partiler sivil itaatsizlik eylemlerine destek vermeye başladı.

Bu çerçevede KKTC'de mesai saatlerinin geç başlamasına yönelik olarak “bir saatlik işe geç başlama” eylemleri hızla gündeme geldi. İlk ve ortaöğretim kurumlarında öğretmenler ve öğrenciler derslere yarım saat ile bir saat gecikmeli başlama kararı aldılar.

Diğer yandan, öğrencilerin, sendikaların ve örgütlerin eylemleri de devam ediyor. Yeni eylem çağrısı yapan örgütler, Başbakanlık binası önünde seslerini yeniden yükseltmeye hazırlanıyor.

'HALK ARTIK AYAKLANMALI'

Geçtiğimiz aylarda 2,5 yaşındaki oğlunu trafik kazasında kaybeden İpek Kaleli Çiçek, KKTC'de yayın yapan Yeni Düzen gazetesine konuştu. Halkın artık ayaklanması gerektiğini belirten Çiçek, şunları söyledi:

“Hukuka güvenmek istiyorum, güveniyorum… Ama alt yapıdan tutun, ehliyet düzenlemesine… Bunlar bu kadar ucuz ve kolay olmamalı. Halk artık ayaklanmalı. Adına sivil itaatsizlik mi dersiniz, devlete başkaldırış mı dersiniz. Ama bu başkaldırışların ciddi anlamda yapılması gerektiğini düşünüyorum. Özellikle anneler, silkelenmelidir. Çünkü bu olayın onların başına gelmeyeceğinin garantisi yok. Yaşanılan soruna çözüm için saatleri geri almak da olmuyor. Şimdi maaşlardan yüzde 3’lük kesinti yapılacağı konuşuluyor. Bu kesintiye karşı geldiniz, yol yapılamadı denilecek.  Ülkede iş yapacak insanlara ihtiyaç vardır. Bir şeylerin değişeceğine inanmak istiyorum. Bunun bizim elimizde olduğunu söylemek istiyorum, gerekli mücadeleyi vermeliyiz”.

Çiçek’in düşünceleri birçok sendika ve siyasi oluşum tarafından destekleniyor. Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası ilk ve ortaöğretim de mesai saatlerine bir saat geç başlama kararı almış durumda. Bu kararın arkasında duran siyasi partiler, hükümetten olayın vahametini kavramasını talep ediyorlar.

Son gelişmelerle ilgili görüşünü kamuoyu ile paylaşan Yeni Kıbrıs Partisi, açıklamasında “Girne Dağ yolunda kazanın Kıbrıs’ın kuzeyinde statüko ve T.C.’nin buradaki kurumlara dayatmaları nedeniyle politik” olduğunu belirtiyor.

KKTC'de Türkiye'nin kış saatine öğrenci isyanı!KKTC'de Türkiye'nin kış saatine öğrenci isyanı!

BAŞBAKANLIK'TA POLİS ÖNLEMLERİ ARTIRILDI

Geçtiğimiz aylarda sağ partilerin ve bağımsız milletvekillerin bir araya gelmesi ile kurulan Ulusal Birlik Partisi(UBP)-Demokrat Parti (DP) azınlık hükümeti kanadıysa, son gelişmeleri kaygıyla izliyor.

Başbakanlık önünde yoğun polisiye önlemler alan, ana binanın kapısını metal blokla kapatan hükümet topluma “gerekli tüm önlemler alınacak” mesajı vermeye çalışıyor. Bu çerçevede geçtiğimiz saatlerde Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş maaşlardan kısıtlanmaya gidilmesi yoluyla, önümüzdeki süreçte yolların iyileştirilmesi hedefinin hükümetin ana gündem maddesi olacağını açıkladı.

Bu açıklamayla beraber UBP kanadından özeleştiri sesleri de duyulmaya başlandı. Bazı UBP üyeleri kazada sorumlulukları olan üç bakanın bir an evvel istifa etmesi gerektiği görüşünü öne çıkarıyorlar.