Venezuela'da enflasyonun geldiği nokta: Parayı tartarak sayıyorlar

Enflasyonla boğuşan Venezuela'da, alışveriş giderek zorlaşıyor. Tek bir paket sigara için 20 banknot taşımak zorunda kalan halk cüzdanlarına 'sığmıyor', dükkan sahipleri ödemeleri saymak yerine tartıyor...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Enflasyon oranının bu yıl yüzde 720'yi bulmasının beklendiği Latin Amerika ülkesi Venezuela'da, bir 'banknot' krizi yaşanıyor. Öyle ki, bir paket sigaranın fiyatı 250 bolivardan 2 bin bolivara yükselmiş durumda. Bu en az 20 banknot demek... Gelinen noktada, bazı dükkan sahipleri müşterilerin ödemelerini tek tek saymak yerine tartmaya başladı, bankaların ATM'leri talebe yetişemez hale geldi...

The Independent'ın haberine göre, Venezuelalılar artık alışverişe çıkarken standart boy cüzdan yerine sırt veya bel çantası taşımaya başladı. Başkent Caracas'da bir şarküteri sahibi olan Humberto Gonzalez müşterilerin verdiği banknotları tek tek saymak yerine peynir tartısında tarttığını anlattı. Gazete, sigara ve atıştırmalık satan bir büfe sahibiyse, günde 100 bin bolivar (yaklaşık 320 TL) kazandığını, 10, 20 ve 50'lik banknotlar halinde gün içinde dükkanında biriken bu parayı akşam eve çantayla götürdüğünü söyledi.

'PABLO ESCOBAR GİBİ HİSSEDİYORUM'

Fırın sahibi Bremmer Rodrigues de kazandığı parayı gündüz dükkanının içinde kutulara doldurduğunu anlatarak, uyuşturucu kaçakçısı gibi hissettiğini belirtti: "Pablo Escobar gibi hissediyorum. Her gün giderek artan bir nakit dağı..." 

Bu enflasyon, Venezuela'da bankamatikten yaklaşık 20 TL çekmek için 100'den fazla banknot almak anlamına geliyor. Fakat bu kadar çok nakit para ATM'lere sığmadığı için, işlerk yerlerde bankaların her üç saatte bir makineleri yeniden doldurması gerekiyor.

Petrol gelirlerinin ekonominin dörtte birini beslediği Venezuela'da, petrol fiyatlarının 2014'te düşmesi sonrası ekonomik gerileme yaşanmış ve Devlet Başkanı Nicolás Maduro bankalara daha fazla para basma talimatı vermişti. Bu nedenle bolivarın değeri düşmüştü. (Dış Haberler)

Etiketler Enflasyon Venezuela