Türkiye'den AP'ye 'aynen iade'

Avrupa Parlamentosu'ndan çıkan karara Ankara’nın tavrı belli oldu. Ankara, kararı işleme sokmadan AP’ye iade edecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Parlamentosu (AP), Avrupa Birliği ile Türkiye arasında 3 Ekim 2005’te başlatılan üyelik müzakerelerinin geçici olarak dondurulmasına ilişkin kararı, dün düzenlenen oturumda, 37 oya karşı 479 oyla kabul etti. 107 parlamenter ise çekimser kaldı. AP tarafından alınan karar, bağlayıcılığı olmasa da siyasi açıdan görmezden gelinmesi mümkün olmayan bir belge. AP’nin ortak metin olarak oyladığı ve dokuz maddeden oluşan kararda yer alan üç kritik unsur şunlar:

Hürriyet'ten Güven Özalp'in haberine göre, darbe girişimi sonrasında olağanüstü hal (OHAL) kapsamında devreye sokulan orantısız önlemler güçlü şekilde kınanıyor. Türkiye’yi AB’ye sıkı şekilde bağlı tutma taahhüdünü sürdürdüğünü belirten AP, bununla birlikte AB Komisyonu ve üye ülkelere, devam etmekte olan müzakerelerin geçici olarak dondurulmasını başlatması çağrısı yapıyor.

OHAL FAKTÖRÜ: OHAL kapsamındaki önlemlerin devreden çıkması durumunda kendi pozisyonunu gözden geçirme taahhüdünde bulunuyor. Bu değerlendirmede de hukukun üstünlüğünün ülke genelinde tekrar sağlanmış olup olmadığının temel alınacağı belirtiliyor.

İDAM CEZASI: Türkhükümetinin idam cezasını tekrar devreye sokması halinde bunun katılım sürecinin resmen askıya alınmasına neden olacağı yineleniyor.

SON ANDA LOZAN DA GİRDİ

Son dönemde Lozan Antlaşması’yla ilgili olarak yapılan açıklamalardan duyulan ciddi endişe de verilen bir değişiklik önergesinin kabul edilmesiyle karar metnine girdi. AP’nin en büyük grubu olan Avrupa Halk Partisi (EPP) tarafından verilen değişiklik önergesinin kabulüyle metne dahil edilen paragrafta Lozan Antlaşması’nı tartışmaya açan açıklamalarla ilgili şu ifadeye yer verildi: “AP, modern Türkiye’nin sınırlarını belirleyen ve yaklaşık bir yüzyıldır bölgedeki barışın ve istikrarın korunmasına katkı sağlamış Lozan Antlaşması’nı tartışan açıklamalardan çok ciddi endişe duymaktadır.”

GÖZLER 15 ARALIK'TA

Kurallar gereği AP Başkanı Martin Schulz, onay süreci sonrasında belgeyi AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, AB Konseyi ve üye ülkelerin yanı sıra Türk hükümetine ve TBMM’ye de gönderecek. Ankara’nın kararı işleme sokmadan Türkiye’nin Brüksel’deki AB Daimi Temsilciliği aracılığıyla AP’ye iade etmesi öngörülüyor.

AP tarafından alınan karar, bağlayıcılığı olmasa da siyasi açıdan görmezden gelinmesi mümkün olmayan bir belge. Bu nedenle gözler artık AB Komisyonu’nun ve özellikle de AB üyesi ülkelerin nasıl bir tavır takınacağında. Bununla birlikte, herhangi bir pozisyon değişikliği olmasa bile 15-16 Aralık’ta yapılacak AB Zirvesi’nde ve bu toplantı öncesinde AB dışişleri bakanlarının yapacağı toplantıda bu kararın sonuç bildirisinde not edilmesine ve Türkiye’ye yönelik uyarı dozunun biraz daha yükseltilmesine kesin gözüyle bakılıyor. Bazı ülkelerin kararı bahane ederek pozisyonunu pozitiften negatife çevrime riski de oldukça düşük olmakla birlikte mevcut.

Haberin tamamı